‎‎0‎ ‎ ‎

Friday, December 27, 2013

Katarat dan Penawar DMSO

"If God didn’t make it, don’t eat it.
Following this advice will do more to prevent and treat illness than anything else."
- Dr. Robert J. Rowen
Apakah Katarat   ?


Katarat adalah kekeruhan berupa kabus berselaput yang berkembang menyelubungi lensa mata, sedikit demi sedikit menyekat ketembusan cahaya ke lensa, menyebabkan penglihatan semakin kabur. Katarat apabila parah boleh mengakibatkan buta.

Katarat bermula secara perlahan tanpa disedari. Biasanya katarat menjejaskan kedua belah mata, meskipun pada awalnya bermula dengan sebelah mata. Pada awal serangan, penderita katarat merasa gatal-gatal pada mata. Mata berair. Penglihatan terganggu. Silau pandangan pada sinar lampu di waktu malam. Setelah berkembang 3-5 tahun, daya penglihatan semakin terjejas. Selanjutnya, selaput berupa kabus keruh mula muncul di lensa mata. Semakin hari semakin merebak dan menebal menyelubungi lensa mata. Ditahap ini, katarat dianggap parah.

‎‎0‎ ‎ ‎

Wednesday, December 25, 2013

Apakah DMSO   ?


Nama-nama lain: Dimethyl sulfoxide, Dimethyl sulphoxide, Diméthyl sulfoxyde, Dimethylis sulfoxidum, Dimetil sulfóxido, Methyl sulphoxide, Sulfoxyde de diméthyl, Sulphinybismethane, C2H6OS, NSC-763, SQ-9453.

DMSO adalah sejenis cecair yang terhasil dari industri perkayuan, terutama sewaktu batang pokok dihancurkan dalam pemprosesan kayu untuk dibuat kertas. DMSO sebenarnya adalah 'lignin' iaitu bahan yang melekatkan struktur pokok.

DMSO banyak terdapat di alam semulajadi, tetapi masih sedikit yang boleh diperdapat dari bahan-bahan makanan. Terkandung juga dalam sayuran pudina, asparagus, barli dan malta, susu lembu (terhasil dari metabolisma dalam badan lembu), dan air dari alam semulajadi (terhasil dari metabolisma rumpai/algae).

DMSO sering digunakan sebagai bahan pelarut industri untuk pembuatan racun pokok/herba, racun serangga, racun kulat, anti-biotik, dan hormon pokok. Kini DMSO semakin muncul digunakan sebagai bahan farmasi yang didapati berkesan mencegah, merawat, dan menyembuhkan berbagai jenis penyakit.

‎‎0‎ ‎ ‎

Friday, December 20, 2013

Ada Apa Pada Cempedak ?

Cempedak. Salah satu dari kalangan buah-buahan eksotik yang terdapat di Asia Tenggara.

Nama botani Artocarpus champeden spreng/Artocarpus integer/Artocarpus champeden (Thunb.) Merr./Artocarpus polyphema Pers, dari pepohonan Moraceae, tergolong dalam keluarga Nangka dan Sukun.

Cempedak berasal dari kepulauan Melayu, melingkari nusantara Indonesia sehingga ke New Guinea, bercambah diseluruh Asia Tenggara, dan telah diperkenalkan ke Australia, Queensland. Cempedak juga tumbuh di India, terutama diwilayah Andhra Pradesh, Tamil Nadu dan Kerala.

Cempedak terkenal dengan berbagai nama. Baroh (Kepulauan Lingga dan Johor), nangka beurit (Sunda), nongko cino (Jawa), cubadak hutan (Minangkabau) tiwadak (Banjar). Thai : campada. Vietnam : mit to nu. India (Hindi) : kathar (sama dengan nangka), kekadang dipanggil juga campada. Tamil : pilaul. Banyak lagi nama-namanya mengikut daerah dan wilayah

‎‎0‎ ‎ ‎

Thursday, December 19, 2013

Zat Gizi Zinc

Apakah Zinc?


Zinc (Zn). Zinc adalah zat gizi kelumit yang sangat penting bagi memelihara kesihatan tubuh. Meskipun hanya sekelumit, Zn merupakan zat yang perlu ada dalam setiap bahagian tubuh. Zn berperanan dalam pelbagai fungsi biologi dalaman tubuh. Semua bahagian tubuh memerlukan Zn untuk kekal berfungsi secara normal.

Di dalam tubuh, Zn adalah zat gizi kelumit ke-2 terbanyak, selepas zat besi. Otot dan tulang mengandungi kira-kira 90% dari keseluruhan Zn dalam tubuh. Paling pekat dalam kelenjar ‎prostat dan mata. Sangat pekat dalam otak, pancreas, ‎hati, kelenjar ginjal, dan air mani lelaki.‎ Tubuh memerlukan antara 2-4 gm setiap masa, 6.2-6.7 mg setiap hari. Tubuh tidak mempunyai sistem khusus bagi menyimpan Zn. Justru, bekalan Zn setiap hari adalah mustahak bagi memelihara kesihatan.

Fungsi Zinc


Hanya Zn, zat gizi yang berada dalam semua jenis enzim. Ia menjadi komponen utama kepada lebih ‎dari 100 jenis enzim (ada sumber mengatakan 300 jenis). Ia juga menjadi penggalak ‎kepada aktiviti enzim-enzim. Semua enzim-enzim tersebut bergantung kepada Zn untuk mampu memberi bertindak-balas kimia untuk menyihatkan tubuh, antara lain:
  • pembinaan dan ‎kembang-biak sel-sel.
  • penghasilan protein dan DNA yang sempurna, kembang-biak gene.
  • metabolisma karbohaidrat dan tenaga.
  • kesembuhan dari luka, jangkitan dan penyakit.
  • pengurusan penghasilan dan kadar ‎hormon dalam tubuh.
  • penghasilan enzim anti-oksidan ‎‎‘superoxide dismutase’ (SOD).
  • membantu penghasilan asid perut dan enzim-enzim penghadaman dalam pancreas.
  • tumbesaran normal, sejak perkembangan janin, kanak-kanak, dan keremajaan.
  • fungsi deria rasa, bau, selera makan, juga pengaruh kepada syahwat.
  • fungsi kekebalan tubuh.
‎‎0‎ ‎ ‎

Tuesday, December 17, 2013

Ada Apa Pada Bran Beras ?

Apakah Bran Beras    ?


Padi, apabila dituai, perlu melalui proses pengilangan untuk dijadikan beras. Dikilang, penggilingan padi dilakukan banyak kali. Penggilingan dilakukan untuk menghasilkan beras putih. Beberapa produk sampingan turut terhasil: 
  1. Sekam dan Beras Perang. Butiran padi digiling beberapa kali untuk mengupas dan memisahkan kulit paling luar (sekam) dari padi, sehingga tinggal hanya beras. Peringkat ‎penggilingan ini menghasilkan - sekam padi dan beras perang
  2. Dedak. Seterusnya penggilingan diteruskan beberapa kali lagi. Sekam bertambah lumat menjadi dedak.‎ Dedak adalah campuran sekam yang tergiling lumat dan bran yang masih kasar, beserta butiran beras hancur. Peringkat ‎penggilingan ini menghasilkan - dedak dan beras perang.
  3. Bran Beras. Bran beras adalah selaput pada butiran beras terdalam disebut 'endosperma' (termasuk aleurone, perikarp, palea dan ‎tegmen serta sebahagian kecil embryo), terletak diantara sekam dan butiran beras (endosperm). Melalui proses penggilingan seterusnya, bran akan digilap dan dipisahkan sehingga semua butiran beras menjadi putih. Peringkat ‎penggilingan ini menghasilkan bran dari dan beras putih.
  4. Beras Putih. Produk terakhir dari padi, setelah dikupas dan digilap sekam dan juga bran sehingga tinggal hanya endosperma berwarna putih bersih, yang menjadi makanan asasi kini. 
Resmi warga kini memakan nasi dari beras putih, bersih, menyerlah. Rasanya lebih enak. Aromanya lebih harum. Nasi lebih empuk. Beras yang kurang putih, beras perang, kalau ‎dimasak kurang menyerap air. Nasi agak kental. Rasa berkacangan. Warna sebam kurang menyerlah. Juga kurang enak dibandingkan dengan beras putih. Akan tetapi, resmi memakan nasi putih, tanpa disedari, telah menyisihkan banyak nutrien yang bernilai tinggi pada kesihatan. 

‎‎0‎ ‎ ‎

Wednesday, December 11, 2013

Perihal Zat Gizi

Zat-zat gizi adalah pemacu kepada vitamin-vitamin dan beribu jenis enzim untuk mampu memberi tindak-balas bio-kimia dalam tubuh. Tiada pemacu, vitamin tidak berguna, aktiviti enzim tidak berdaya, bekalan kalori tidak bermakna, dan begitu juga dengan protein, lemak, dan karbohaidrat. Fungsi dan organ dalaman tubuh merana. Kekurangan sesuatu zat gizi, bila berlarutan, akan mengakibatkan penyakit. Dan begitu pun dengan kadar yang berlebihan....
Nutrisi 


Nutrisi adalah zat-zat makanan yang dimakan dan diminum, diperdapat dari bahan makanan dan minuman, untuk keperluan kehidupan dan kesihatan tubuh. Terdapat 6 kumpulan nutrisi: ‎
  1. Air
  2. Vitamin
  3. Zat Gizi/Galian
  4. Lemak
  5. Protein
  6. Karbohaidrat
Semua kumpulan tersebut adalah perlu untuk kesempurnaan fungsi tubuh manusia. Dan zat gizi/galian adalah salah satu dari kumpulan nutrisi yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia.

Zat Gizi (Zat Galian)


Tubuh memerlukan zat galian, bahan bukan organik yang disebut 'unsur' (element), bagi menjana fungsi-fungsi penting dalam tubuh; antaranya penghantaran maklumat dari saraf, penguncupan otot, dan penghasilan hormon. Pakar-pakar permakanan menggunakan istilah 'zat gizi makro' bagi menunjukkan bahawa zat-zat gizi tersebut diperlukan oleh tubuh dalam kuantiti yang banyak, sepertimana kalsium dan magnesium. Dan zat-zat gizi yang diperlukan dalam jumlah yang sedikit/terlalu sedikit, secara amnya kurang dari 20 mg setiap hari, diistilahkan sebagai 'zat gizi kelumit'.

‎‎0‎ ‎ ‎

Sunday, December 8, 2013

Ada Apa Pada Nangka ?

Buah Nangka

Nangka, nama botani Artocarpus ‎heterophyllus), dari pepohonan mulberi (Moraceae). Berasal dari Asia Tenggara dan Selatan.

Pohon Nangka banyak tumbuh dinegara-negara tropika seperti India terutama daerah Kerala, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, ‎Vietnam, Burma, Kemboja, Thailand, Malaysia, Indonesia, dan Filipina. Juga terdapat diAfrika, seperti Cameroon, Uganda, Tanzania, dan Mauritius, melewati Brazil dan negara-negara Caribbean seperti Jamaica.

Malaysia dan Indonesia mengenalinya sebagai 'Nangka'. Indonesia juga memiliki beberapa nama daerah kepada buah nangka, antara lain langge, anane, lumasa/malasa, nanal, krour, kapiak, nangka (sunda). Dikalangan dunia Barat mengenalinya sebagai jackfruit. 'Ka-noon' pada Thailand. 'Katahal' pada Hindi, 'Pala-pazham' Tamil, 'Panasa' Telugu, 'kathal' Bangladesh, 'peignai' Burma, 'khnor' Kemboja, 'mak mi' 'may mi' 'mimiz' 'miiz hnang' Laos, 'mit' Vietnam, 'Liangka' Filipina.

Pohon nangka meninggi antara 9-21 meter, dan agak merimbun. Semua bahagian pohon mengandungi getah. Buah nangka adalah buah yang besar sekitar 20-90 sm, amnya lonjong dan 15-50 sm lebar, dan beratnya antara 4.5-20 kg bahkan ada varieti yang melebihi 50 kg.

‎‎0‎ ‎ ‎

Tuesday, December 3, 2013

Perihal Vitamin

Vitamin


Vitamin adalah zat ‎makanan atau nutrien dari bahan kimia organik yang diperlukan oleh organisma, termasuk manusia, dalam kadar yang terhad.

Suatu atau sekumpulan bahan kimia organik disebut vitamin apabila ia tidak boleh dihasilkan oleh organisma atau tubuh manusia dalam kadar yang mencukupi. Ia perlu diperdapat melalui bahan makanan. Justru, istilah vitamin tertakluk kepada keadaan dan sesuatu organisma. Sebagai contoh, vitamin C adalah vitamin untuk manusia, tidak ‎pada kebanyakan binatang kerana kebanyakan badan binatang mampu menghasilkan vitamin C sendiri. Dan biotin (vitamin H) dan vitamin D diperlukan dalam permakanan ‎manusia hanya dalam keadaan tertentu.

‎Dewasa ini, hanya 13 jenis vitamin dikenali dan diiktiraf oleh badan dunia sebagai berkepentingan kepada kesihatan tubuh manusia. Istilah vitamin tidak termasuk ‎nutrien lain yang juga turut mustahak; seperti zat-zat gizi, asid lemak mustahak, atau asid amino mustahak (diperlukan oleh tubuh dalam kadar yang lebih banyak dari vitamin), tidak juga tergolong ‎dari berbagai jenis nutrien yang menyihatkan tubuh tetapi keperluannya tidak termesti selalu dibekalkan sepertimana ‎vitamin-vitamin. ‎

‎‎0‎ ‎ ‎

Monday, December 2, 2013

Vitamin K

Apakah Vitamin K ?‎



Vitamin K ialah sekumpulan vitamin yang diperlukan oleh tubuh untuk proses mengubah-suai protein ‎tertentu bagi tujuan pembekuan darah dan memberi tindak-balas metabolisma dalam sel-sel tulang dan ‎tisu-tisu. Kumpulan vitamin K diperdapat dari kalangan 2-methyl-1, 4-naphthoquinone (3-), termasuk ‎vitamer: vitamin K1 dan vitamin K2. Justru, ringkasnya vitamin K merujuk kepada vitamin K1 and vitamin ‎K2.‎
  • Vitamin K1 - dikenali sebagai phylloquinone atau phytomenadione (phytonadione).
  • Vitamin K2 - banyak jenis, termasuk menaquinone dan menatetrenone.
Vitamin K1 dan K2 bersumber dari alam semulajadi, dan larut lemak. Ia tersimpan dalam organ hati ‎meskipun tidak begitu banyak, dan juga dalam tisu-tisu lemak sepertimana vitamin A,D, dan E. 

Vitamin K1.   Vitamin K1 - phylloquinone atau phytomenadione (phytonadione) - dihasilkan oleh tumbuh-tumbuhan. Banyak sekali terdapat dalam sayur-sayuran hijau yang terdedah secara lansung kepada 'photosynthesis'. Agak kurang dalam tisu pohon (akar, buah dll). Vitamin K1 diserap dalam kolon (usus ‎besar bahagian atas). Penyerapannya memerlukan lemak dan garam hempedu. ‎

Vitamin K2.   Vitamin K2 - termasuk menaquinone dan menatetrenone - banyak terdapat dalam binatang. K2 mempunyai beberapa jenis rumpun dibawahnya. ‎Selalunya K2 dalam istilah singkat MK-n; M untuk menaquinone, K ‎untuk vitamin K, dan n untuk jumlah sisa isoprene (definasi jenis-jenis K2). Jenis-jenis vitamin K2 yang sering dikaji dan dianggap bermanfaat untuk kesihatan tubuh ialah - MK-4 dianggap paling penting, dan MK-7. Jenis-jenis vitamin K2 yang lain juga wujud – MK-5, MK-6, MK-8, MK-9, MK-10, MK-11, MK-12, MK-13, dan MK-14.

Bakteria dalam kolon boleh ‎menukar K1 menjadi vitamin K2. Banyak jenis bakteria, seperti Escherichia coli, terdapat dalam kolon, menghasilkan vitamin K2, dari ‎MK-7 sehingga MK-11. Semua jenis K2, melainkan MK-4, boleh dihasilkan oleh bakteria dalam kolon tersebut. ‎

Vitamin K Sinthetik.  Vitamins K3 (menadione), K4 (menadiol), K5, dan K6 juga wujud dihasilkan secara sinthetik, dan mempunyai tahap keracunan. Selalu digunakan untuk ‎mencegah rebakan kulat dan untuk industri permakanan binatang peliharaan. ‎

‎‎0‎ ‎ ‎

Sunday, December 1, 2013

Ada Apa Pada Nattō ?

Nattō



Nattō adalah makanan tradisi Jepun. Wujudnya sejak zaman silam peradaban Jepun. Dibuat dari kacang soya/kedelai ‎yang diperam dengan bakteria Bacillus subtilis.

Bau dan rasa Nattō menyengat, agak berkrim dan melekit. ‎Perlu terbiasa memakannya. Kebanyakan warga Jepun sudah terbiasa memakan Nattō. Paling popular pada warga Timur Jepun; Kantō, ‎Tōhoku, dan Hokkaido. Kerana bau dan rasanya, ada juga dikalangan warga Jepun yang tidak begitu menyukainya. Ramai warga bukan Jepun yang sukar menerimanya, tetapi ada juga yang sukakanya.

Pembuatan Nattō



Masyaraakat Jepun dahulu kala membuat Nattō, dengan mengukus kacang soya, lalu diperam/diragi dalam jerami padi untuk beberapa lama. Jerami padi mengandungi bakteria B. subtilis.

Dizaman pemerintahan kerajaan Taishō (1912–1926), cara pembuatan Nattō berubah menjadi semakin mudah, menggunakan kultur/ragi bakteria B. subtilis, dan kacang soya yang dikukus tidak lagi diperam/diragi dalam jerami padi.

Bahan asas Nattō ialah kacang soya. Kacang yang kecil lebih diutamakan, kerana proses ‎pemeraman lebih mudah sebati hingga kedalamnya. Kacang soya dibersihkan. Lalu direndam dalam air selama 12-20 jam agar kacang soya menjadi kembang dan lembut. Kemudian, kacang soya dikukus selama 6 jam. 'Pressure cooker' sering diguna bagi menjimat masa. Untuk peragian kacang soya, dicampur dengan bacteria Bacillus subtilis, disebut 'nattō-kin' dalam bahasa Jepun. ‎Penjagaan perlu rapi agar tidak tercemar oleh bacteria-bakteria lain. Kacang soya lalu diperam pada suhu 40 °C (104 °F) selama 24 jam. Kemudian ‎Nattō disimpan dalam peti sejuk sehingga 1 minggu, sebelum sedia untuk sajian. ‎

Harini, Nattō dihasilkan melalui industri permakanan Jepun. Dijual dalam bungkusan polisterin. Satu pek mengandungi 2,3 atau 4 bungkusan, setiap satunya mengandungi 40 - 50 gm. Setiap 1 bungkusan cukup untuk semangkok nasi.

Nutrien Nattō



Nattō mengandungi berbagai jenis zat makanan yang berkhasiat untuk kesihatan, berasal dari kacang soya. Oleh kerana kacang soya telah melalui proses pemeraman dan peragian, maka kemudharatan yang terkandung dalam kacang soya telah sirna.

Kalori dalam Nattō lebih rendah berbanding dengan kacang soya mentah, dan Nattō sarat protein. ‎

Nattō sangat kaya dengan vitamin K. Vitamin B-Kompleks dan C dalam kadar sederhana. Sedikit vitamin A. Kadar sodium tidak tinggi. Tanpa/terlalu sedikit kolesterol.

Nattō unggul dengan zat-zat gizi:
  • Manganese, Besi, Magnesium dan Tembaga - unggul
  • Kalsium, Fosforus, Potassium, Zinc dan Selenium - sangat baik.
Jika Nattō dimakan bersama dengan telur dan nasi, warga Jepun menganggapnya sebagai makanan yang lengkap, memenuhi keperluan harian.

Khasiat Nattō



Media Jepun kerapkali mewarwarkan tentang berbagai khasiat Nattō pada kesihatan. Dan warwar ini disokong oleh kajian-kajian sains permakanan dan perubatan.

1     Vitamin K.   Nattō sangat kaya dengan vitamin K, terutama K2. Vitamin K2 (menatetrenone) banyak terdapat dalam bahan makanan yang diperam/diragi seperti keju, miso, dan Nattō.‎ Antara manfaat vitamin K:
  • Vitamin K memelihara kemampuan darah membeku pada tahap yang saksama, agar tidak berlaku pendarahan berlebihan dan tidak terkawal, boleh mengancam nyawa.
  • Vitamin K2 terlibat dalam penghasilan rumpun protein (sekurang-kurangnya 100 jenis protein di seluruh tubuh) untuk berbagai aktiviti dan fungsi tubuh; umpamanya, penghasilan protein Gla yang bergabung dengan kalsium bagi membantu membina dan menumpatkan tulang, dan mencegah dari ‎osteoporosis; menghalang terbinanya batu karang kalsium oxalate dalam ginjal dll.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...