‎‎0‎ ‎ ‎

Wednesday, August 28, 2013

Nira Kelapa Berkhasiat Untuk Kesihatan


NIRA IS EXCELLANT FOR HEALTH !

Sesiapa yang tahu khasiat nira kelapa pasti tidak melepaskan ‎peluang meminumnya. Rasanya enak menyegarkan, kaya ‎nutrien, berkhasiat untuk kesihatan !


Nira Kelapa

Nira kelapa adalah cecair yang dihasilkan dari bunga-bunga kelapa (di sebut mayang) ketika mayang ‎masih di dalam seludang (seludang merupakan daun pelindung yang menyelubungi seluruh jambak-‎jambak mayang yang belum mekar). Seludang yang sudah terpecah juga boleh digunakan. Mayang ‎yang terjurai dari seludang di ikat rapi, lalu di ikat kuat bersama 2 batang kayu dipangkalnya. Hujung ‎seludang atau mayang lalu di pangkas/hiris untuk mengeluarkan nira.

‎Nira akan mengalir keluar, dan perlu ‎ ‎di tadah ke dalam bekas buluh atau plastik yang di panggil 'tukir'. ‎Setengah ‎amalan memasukkan sedikit 'laghu' (laru) ke dalam tukir agar nira tidak ‎cepat masam. ‎Bermacam laru boleh digunakan;  kepingan kayu cengal, kepingan kayu nangka, kulit buah ‎manggis, ubat gula “cap 3 gajah” atau air kapur, lain tempat lain caranya.

Nira di dalam tukir boleh di ambil sekali sehari, atau 2 kali sehari waktu pagi dan petang. Proses ‎penghasilan nira ini boleh diulang-ulang setiap hari sehingga seludang kelapa atau mayang tadi di hiris ‎sampai habis ke pangkal.
Nira yang baru di tuai segar, warnanya putih kesusuan. Enak di minum segar. Perlu segera di minum. Rasanya manis, tidak ‎memabukkan.
‎ Nira mula masam selepas 24 jam; perlu di simpan di dalam peti sejuk dalamasa 24 jam tersebut. ‎‎Selepas 24 jam, nira melalui proses pentapaian (fermentasi) semulajadi. Mula kelihatan berbuih-buih, ‎kemudian bertukar menjadi tuak masam. Awas, tuak ini tinggi kandungan alkoholnya, di kira sebagai ‎arak; di minum memabukkan.

Proses fermentasi semulajadi, dari nira kepada tuak, dan seterusnya bertukar menjadi cuka, berlaku ‎lebih kurang selama seminggu. Tuak yang berbuih akan bertukar menjadi ‎jernih. Cecair jernih itu ‎adalah "cuka"; enak berkhasiat, berguna di dalam resepi makanan !‎

Nutrien Nira Kelapa

Rasa nira sangat manis, tetapi hanya mempunyai 35 GI (Glycemic Index). GI ialah ukuran berapa cepat ‎gula mempengaruhi perubahan paras gula di ‎dalam darah. ‎Apabila  dibandingkan dengan GI ‎madu 55-83 dan GI gula ‎ pasir 65-100, nira di kelaskan sebagai makanan yang rendah GI. Bererti, tubuh hanya perlu ‎menggunakan sedikit insulin untuk menukar gula nira menjadi tenaga.

Nira kaya dengan (1) berbagai jenis Asid Amino, (2) Vitamin dan (3) Zat Galian/Gizi. Kesemua nutrien ‎ini adalah semulajadi/alami, tidak dicemari oleh bahan kimia.

1    Asid ‎Amino. Asid amino adalah nama umum kepada beberapa jenis asam yang membina protein yang ‎sangat diperlukan untuk membina tubuh yang sihat. Nira kelapa mengandungi 17 jenis asid amino. ‎Antaranya:

Asid Glutamik ("Glu" atau "E").
  • menyembuh kecederaan, luka pembedahan, kelecuran, gejala kanser.
  • istilah "neuroscience", Glu adalah makanan pada otak; mempertingkat fungsi otak dalam ‎pembelajaran dan ingatan, juga sebagai pembawa maklumat dari otak ke seluruh sistem saraf dan sel-‎sel tubuh.
  • berperanan dalam metabolisma sel-sel dan terlibat dalam seluruh fungsi tubuh. Juga sebagai ejen ‎mengnyah nitrogen berlebihan dari tubuh. 
  • Glu selalu digunakan untuk merawat kekalutan keperibadian dan sikap (personality and behavioral ‎ disorders), epilepsi/ayan/gila babi, kekejangan otot, dan penyakit Parkinson. Ia juga sebagai ubat ‎kepada "hypoglycemic coma" iaitu koma yang disebabkan kurang kandungan gula di dalam darah, ‎penyakit jantung, dan penyakit kelenjar prostate parah (BPH-benign prostate hyperplasia).
  • ***terlalu banyak Glu di dalam tubuh boleh menyebabkan pening-pening dan sakit ‎kepala. 
  • ***penderita penyakit ginjal atau organ hati, nira kelapa memberi kesan negatif pada ginjal atau ‎hati.
Asid Threonine.
  • bermanfaat untuk pertumbuhan "enamel" (lapisan luar gigi), "elastin" (serat tisu), dan "collagen" ‎‎(serat otot, kulit, tulang, saluran darah, usus, sendi-sendi dll). Kolagen membantu merawat tulang-‎tulang lembut dan sendi-sendi tulang, penghubung sendi-sendi dan tulang berlakang.
  • Threonine, bekerjasama dengan asam cysteine, lysine, alanine, dan aspartik, mengutuh sistem ‎kekebalan tubuh; memacu kelenjar "thymus" membina kekebalan tubuh yang berkesan.
  • membantu organ hati, menjadi pengganti kepada asam choline apabila berkurangan di dalam ‎tubuh.
  • meredakan kekejangan otot-otot, tekanan perasaan dan kemurungan. 
Asid Aspartik. ‎
  • membantu fungsi sel-sel; membina sistem kekebalan tubuh; mempertingkat stamina, ‎perkembangan otak dan fungsi saraf.
  • membantu kelenjar-kelenjar menghasilkan hormon dan mengendali pembuangan sisa hormon ‎dari tubuh. 
  • membantu organ hati ‎meng-nyah ammonia berlebihan dan bahan toksik dalam darah.
  • ***kekurangan zat asam ini boleh menyebabkan kelesuan dan tekanan perasaan.
Asid Serine. ‎
  • penting untuk fungsi otak dan sistem saraf, mempertingkat daya ingatan dan pengecaman, juga ‎bertindak sebagai lapisan pelindung kepada otak dan saraf.
  • diperlukan untuk metabolisma lemak, pertumbuhan dan keutuhan sel-sel, tisu-tisu dan otot-otot ‎dan mempertingkat kemampuan dayatahan "antibody" dalam sistem kekebalan tubuh.
  • sering digunakan dalam bahan kosmetik sebagai  pelembab kulit.
 Asid Proline ("Pro" atau "P").
  • diperlukan untuk membina collagen dan tulang-tulang lembut serta sendi tulang "cartilage", juga ‎menjadikan otot-otot dan sendi-sendi tulang bertambah anjal dan tangkas. Ia menyihat dan ‎menegangkan kulit. Merawat kulit apabila berlaku kecederaan, mengurangkan kekedutan kulit.
  • membantu tubuh memecah protein untuk kegunaan sel-sel, baik untuk merawat penyakit sendi ‎‎"osteoarthritis", kesakitan atau sengal-sengal sendi dan tulang belakang.
  • mempertingkat kesihatan pembuluh-pembuluh darah yang berhubungan dengan jantung.
  • bermanfaat kepada ahli-ahli sukan yang kerap menjalani latihan intensif.
Asid Valine. ‎
  • menyumbang kepada tumbesaran tubuh yang normal, memperbaiki tisu dan otot, mengurus gula ‎di dalam darah, dan memberi tenaga. Meransang sistem saraf yang diperlukan untuk otak berfungsi ‎dan berfikir dengan baik.
  • membantu menghalang kelemahan otot-otot dengan membekalkan glukos kepada otot-otot ‎untuk pertambahan tenaga sewaktu tubuh menjalani latihan intensif atau melakukan kerja berat.
  • membantu membuang sisa nitrogen yang toksik dari organ hati, dan juga bertindak membawa ‎nitrogen kepada tisu-tisu lain yang memerlukan.
  • membantu merawat kerosakan organ hati dan hempedu yang disebabkan alkohol atau dadah; ‎membantu orang yang sering koma atau pengsan disebabkan masalah organ hati atau kesan alkohol ‎pada fungsi otak.
Asid Alanine (L-alanine).
  • mengawal kandungan glukos di dalam darah dan kadar tenaga yang diperlukan oleh ‎tubuh. Asam ini menghalang sel-sel menjadi rosak sewaktu aktiviti intensif.
  • berkesan menghalang pesakit kencing manis dari pengsan disebabkan kurang kandungan gula di ‎dalam darah "hypoglycemic coma".
  • penting untuk memelihara paras nitrogen di dalam tubuh. Juga berperanan membuang sisa toksik ‎berlebihan dari organ hati; mana-mana nitrogen berlebihan akan di tukar menjadi urea dan ‎dikeluarkan dari tubuh melalui air kencing.
Asid Arginine (L-arginine).
  • memperteguh dan meransang sistem kekebalan tubuh dengan menambahkan pengeluaran T ‎lymphocytes (T-cells) dari kelenjer thymus.
  • memelihara dan merawat organ hati, kulit, sendi-sendi, dan otot agar sentiasa sihat; merawat tisu ‎yang cedera atau rosak; sangat baik untuk ahli sukan dan pesakit arthritis. 
  • membantu nyah-toksin dari organ hati, menyirna ammonia dan bahan toksin di dalam tubuh; ‎sangat baik untuk pesakit kanser.
  • membantu mengawal kandungan hormon dan gula di dalam tubuh, membantu kesuburan lelaki, ‎melancarkan aliran darah, merawat impoten dan penyakit jantung.
 2    Vitamin. Nira Kelapa juga kaya dengan vitamin. Mengandungi Vitamin B-Kompleks (B1, B2, B3, B5, B6, B7, ‎B9 dan B12),  Inositol, ‎ Choline dan vitamin C.
 
Vitamin B1 (Thiamin/Aneurin).
  • di gelar "morale vitamin" kerana berfungsi memelihara otak dan sistem saraf. 
  • menyihat dan menguatkan otot jantung supaya jantung.
  • menukar karbohaidrat menjadi tenaga.
  • ***merokok dan meminum arak menganggu penyerapan thiamin ke dalam tubuh; kekurangan ‎vitamin B1 boleh menyebabkan penyakit biri-biri.
Vitamin B2 (Riboflavin). ‎
  • menyumbang kepada pembinaan sel-sel darah merah. 
  • membantu memelihara sistem kekebalan tubuh dengan cara melindungi tubuh dari kerosakan ‎yang diakibatkan oleh radikal bebas. 
  • menyihatkan rambut, bulu, kuku, kulit dan penglihatan mata.
  • tanpa riboflavin, beberapa jenis vitamin B lain seperti vitamin B3 dan vitamin B6 tidak mampu ‎berfungsi.
  • tanpa riboflavin untuk menghasilkan "lavin mononucleotide" dan "flavin adenine dinucleotide" (2 ‎jenis enzim yang bertindak menukar lemak, karbohaidrat dan protein menjadi tenaga), bekalan tenaga ‎ke seluruh sel-sel akan terjejas.
  • tanpa riboflavin untuk menukar vitamin B9 dan vitamin B5 menjadi transmitter otak, fungsi otak ‎akan terganggu, tidak dapat berfikir dan mengingat dengan baik; kadar riboflavin yang tinggi dapat ‎meningkatkan daya ingatan yang cemerlang.
  • ***ubat perancang keluarga, alkohol, kerja berat yang selalu dilakukan, penyakit kencing manis, ‎adalah antara faktor yang menyebabkan pengurangan kandungan riboflavin di dalam ‎tubuh.  
Vitamin B3 (Niacin).
  • berganding dengan B2 dan B6, menyihatkan kulit, dan memelihara sistem saraf dan pencernaan ‎berjalan dengan lancar; saling berganding dengan beberapa jenis vitamin B yang lain untuk ‎menghasilkan tenaga sel-sel, mengendali peredaran darah, hormon, glukos, dan asid hydrochlorik di ‎dalam tubuh.
  • digunakan untuk merawat ulser mulut/sariawan, nyanyuk, tekanan perasaan, cirit-birit, sakit kepala, pening, telinga berdesing, ‎masalah peredaran darah kurang lancar, kelesuan, mulut dan nafas berbau, dan masalah pencernaan, ‎sulit tidur, lemah dan sengal otot, kurang selera makan, kulit kering mengelupas.
  • ***kekurangan niacin yang parah boleh menyebabkan penyakit "Pellagra"; tanda-tandanya ialah ‎cirit-birit, fikiran tidak menentu, kemurungan keterlaluan dan kulit bermasalah. 
Vitamin B5 (Asid Pantothenik).
  • vitamin anti-stress; membantu merawat tekanan perasaan dan kemurungan.  
  • diperlukan untuk menghasilkan hormon dan sel-sel darah merah yang sihat, menukar karbohaidrat ‎dan lemak kepada tenaga, membantu membina dayatahan tubuh, dan sebagai pencetus stamina. ‎   
  • ***kekurangan vitamin ini menyebabkan kelesuan, sulit untuk tidur, sakit kepala, loya dan pening ‎kepala atau perut tidak selesa.
Vitamin B6 (Pyridoxine).
  • berperanan utama dalam memelihara sistem kekebalan dan saraf tubuh. 
  • membantu tubuh menukar protein, lemak dan karbohaidrat menjadi tenaga.
  • bekerjasama dengan B9 dan B12,  melindungi jantung dengan cara menyirna sisa ‎‎"homocysteine" dalam darah (homocysteine adalah asid amino terkandung di dalam daging yang ‎menyebabkan sel-sel darah melekat dan bertompok di dinding pembuluh darah; terlalu banyak ‎homocysteine akan merosakkan dinding pembuluh darah, menyumbang kepada penyakit saluran ‎darah yang berhubung dengan jantung  "atherosclerosis",‎ seterusnya serangan jantung). 
Vitamin B7 (Biotin/Vitamin H).
  • saling bekerjasama dengan vitamin-vitamin B yang lain untuk menyihatkan sel-sel tubuh, dan ‎menukar karbohaidrat, lemak dan protein menjadi tenaga.
  • meningkatkan kesihatan rambut, kulit, tisu saraf, tulang sumsum. 
  • Pesakit Diabetes Jenis  II memerlukan banyak biotin. Satu kajian ‎menunjukkan bahawa dengan mengambil 9,000 mg setiap hari untuk jangkamasa 1 bulan, paras gula ‎dalam darah menurun hampir separuh. Biotin yang berlebihan di dalam tubuh tidak membahayakan ‎kesihatan, ‎belum ada berita kesan sampingannya. 
  • ***kekurangan biotin boleh menyebabkan anemia (pucat tanda kekurangan darah), tekanan ‎perasaan, keguguran ‎ rambut, kuku rapuh, paras darah tinggi, sulit tidur (insomnia), hilang selera makan, sengal-sengal otot, ‎sakit kepala,  bintik-bintik keradangan dalam lidah. 
Vitamin B9 (Asid Folik/Folate/Folacin).
  • diperlukan untuk membina tenaga dan sistem kekebalan tubuh yang utuh. 
  • menyihatkan setiap sel di dalam tubuh , termasuk sel-sel kulit, sel-sel usus kecil, dan untuk sel-sel ‎darah merah dan darah putih.
  • membantu membina DNA dan RNA dalam sistem genetik untuk berfungsi dengan lebih baik. ‎Justru, sangat baik untuk wanita hamil, untuk perkembangan bayi alam kandungan dan bagi wanita ‎yang menyusu bayi. Wanita hamil perlu sekurang-kurangnya 400 mg/hari, ibu yang menyusu tambahan ‎‎100 mg.
Vitamin B12 (Cobalamin/Cyanocobalamin). 
  • diperlukan untuk membina sel-sel darah yang sihat; sel darah merah untuk membekalkan oxygen ‎kepada tubuh, sel darah putih untuk mencegah jangkitan penyakit.
  • bekerjasama dengan B6 dan B9; menukar makanan menjadi tenaga, melindungi jantung dengan ‎cara menyirna sisa "homocysteine" dalam darah.
  • mencegah kerosakan pada saraf; dengan cara menghasilkan "myelin" iaitu lapisan pelindung ‎kepada urat-urat saraf yang membawa berita keseluruh tubuh, juga menghasilkan "acetylcholine" ‎yang mempertingkatkan daya ingatan dan pembelajaran. 
  • ***kekurangan B12 boleh menjejaskan sistem saraf  dan fungsi otak.
Inositol.
  • menyihatkan otak; sangat baik untuk sistem saraf; meredakan ketegangan dan tekanan perasaan, ‎keresaahan dan kerunsingan, fikiran yang kusut dan kalut.‎
  • mengurangkan kesakitan pada tubuh, ‎mengurangkan gelembongan cecair “oedema” akibat dari ‎kelecuran, dan mengurangkan “diabetic neuropathy” iaitu ‎kerosakan yang berlaku pada saraf di ‎dalam tubuh akibat dari kandungan gula di dalam darah yang tinggi pada pesakit ‎kencing manis.
  • mengurangkan kadar kolestrol di dalam darah, meruntuhkan tompokan kolestrol pada pembuluh ‎darah.
  • Inositol dan choline bekerjasama menghasilkan "lecithin" yang diperlukan untuk membina lapisan ‎tisu tubuh.
  • penting untuk pertumbuhan rambut.
  • *kekurangan Inositol boleh menyebabkan pembuluh darah menjadi keras dan pengaliran darah ‎jadi merosot, sembelit, keguguran rambut, kadar kolestrol tinggi, gatal-gatal kulit, dan tekanan ‎perasaan yang tidak menentu. 
Choline.  
  • Choline bukan dari keluarga vitamin B, tapi ia saling bekerjasama dengan B-Kompleks terutamanya ‎B9 dan B12 untuk memproses lemak dan menyihatkan jantung dan otak. 
  • Choline menghasilkan "acetylcholine" (pembawa berita otak "neurotransmitter") untuk fungsi ‎daya ingatan.
  • menyihatkan organ hati dengan cara mengeluarkan lemak dari hati membawa kepada sel-sel lain di ‎dalam tubuh; menghasilkan "phosphatidylcholine (PC)", untuk membina lapisan-lapisan sel dan ‎merawat kerosakan hati.
  • ***kekurangan choline boleh menyebabkan kemerosotan pada fungsi hati dan pembuluh darah ‎menjadi keras.‎
  • Choline dikaitkan dengan perkembangan otak bayi; wanita hamil perlu mendapatkan choline yang ‎mencukupi setiap hari.
Vitamin C Kompleks. 
  • anti-oksidan yang sangat berkesan mencegah radikal bebas; vitamin C menyihatkan kulit, collagen ‎dan merawat kerosakan  tisu-tisu tubuh, dan penyakit-penyakit lain yang disebabkan oleh ‎radikal bebas; seperti cataracts (selaput mata), penyakit jantung, dan kanser. 
  • anti-keradangan; membantu tubuh merawat penyakit-penyakit yang berkaitan dengan ‎keradangan; seperti  arthritis, bronchitis, sengal-sengal otot dan tulang, bintik-bintik gatal, ‎kurap, rosacea dan lain-lain.
  • membantu penyerapan zat galian besi, sangat baik terutama pada orang yang kekurangan ‎darah.
3    Zat Galian/Gizi. Nira mengandungi banyak zat gizi semulajadi. Ringkasnya: 
  • Nitrogen (N).  membantu merawat dan mengurangkan masalah saluran-saluran darah ‎yang berhubungan dengan jantung ‎‎“cardiovascular diseases”.
  • Phosphorus (P). menyumbang kepada pertumbuhan dan kesihatan tulang, sel-sel dan ‎melancarkan fungsi ginjal.
  • Potassium (K). mengurang tekanan darah tinggi, membantu pengawalan gula dan kolestrol di ‎dalam ‎darah, dan berat badan.‎
  • Kalsium (Ca)‎. penting untuk kekuatan gigi, tulang dan otot-otot.
  • Magnesium (Mg). membantu sistem metabolisma tubuh dan sistem saraf; juga baik untuk ‎perkembangan fungsi otak.
  • Sodium (Na).‎ penting kepada fungsi saraf dan otot-otot.
  • Chloride (Cl)‎. mengawal tekanan cecair dalam tubuh dan kesaimbangan sistem saraf.
  • Sulfur (S).‎ memelihara rambut, kulit dan kuku agar sihat, dan membantu mengendalikan ‎‎oxygen untuk otak berfungsi.
  • Boron (B). penting untuk pertumbuhan tulang dan sendi yang sihat; meningkatkan ‎kemampuan tubuh untuk ‎menyerap kalsium dan magnesium.
  • Zinc (Zn). di sebut sebagai “zat makanan untuk otak”, penting untuk perkembangan ‎otak.
  • Manganese (Mn)‎. merupakan anti-oksidan, anti radikal bebas, penting untuk penghadaman ‎makanan yang ‎lancar, dan juga untuk membina struktur tulang yang kukuh.
  • Copper (Cu). ‎ membantu pengeluaran tenaga, pengeluaran melanin dalam kulit, pengeluaran ‎sel-sel ‎darah merah; dan membantu penyerapan dan penghantaran zat besi ke seluruh tubuh.
  • Besi (Fe).‎ Penting untuk memelihara kualiti darah; untuk perkembangan otak dan sistem ‎kekebalan tubuh.
Nira kelapa hanya produk kampungan, namun sangat berkhasiat untuk kesihatan ! ‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...