‎‎0‎ ‎ ‎

Friday, August 2, 2013

Say "NO" To Kacang Soya !

Kacang Soya 

Kacang Soya (Malaysia). Kedelai (Indonesia). Soybeans (Inggeris).

‎Kacang soya (dan makanan yang berasaskan kacang soya), terkenal sebagai makanan ‎berkhasiat untuk kesihatan. Kaya protein, mengurangi kadar kolestrol, melindungi dari ‎serangan kanser dan jantung, melambat kedatangan menopaus, menghindar osteoporosis (rapuh tulang) dll.

‎Apabla dikaji secara terperinci, kacang soya juga banyak kemudaratannya. Sudah banyak tertulis di dalam risalah-risalah kajian ‎sains. Bahaya-bahayanya jarang sekali diketengahkan, tidak lansung terdengar amaran dari badan berwajib kepada masyarakat awam.

Bahaya Kacang Soya

Kacang soya (beserta beberapa makanan yang berasaskan kacang soya) mengandungi banyak anti-nutrien, iaitu toksin semulajadi/alami dari bahan makanan. Anti-nutrien merupakan musuh kepada zat-zat makanan untuk tubuh. ‎Anti-nutrien di dalam kacang soya, antaranya:

1     Asid Phytik. Kacang soya mengandungi asid phytik yang sangat tinggi. Asid phytik bertindak seperti gam pelekat. Zat-zat gizi penting untuk tubuh seperti kalsium, ‎magnesium, tembaga, besi, dan zinc akan melekat pada asid phytik. Apabila terlekat, tidak dapat di serap oleh usus. Akibatnya, sel-sel tubuh tidak dapat menerima zat-zat ‎gizi tersebut, tubuh akan kekurangan zat-zat gizi tersebut. ‎

Makanan yang mempunyai paras ‎asid phytik yang tinggi membahayakan kesihatan. Meskipun kacang soya di rendam, di ‎cambah seperti tauge, atau di masak dengan api yang kecil dan lama, proses ini masih tidak mampu ‎menyirna asid phytik di dalam kacang soya. ‎

2      Trypsin dan Trypsin Inhibitor. Kacang soya juga mengandungi "trypsin inhibitor" yang sangat tinggi. “Trypsin” ‎adalah enzim yang bertindak memecahkan protein yang di makan. Trypsin membantu sistem ‎penghadaman. Manakala “trypsin inhibitor” adalah suatu bahan yang menyekat enzim ‎trypsin dari bertindak memecahkan protein. Trypsin inhibitor juga berkuasa melemahkan tindakan trypsin. Sistem penghadaman di dalam usus jadi terhalang atau tidak lancar. Dengan adanya kandungan trypsin inhibitor ‎yang tinggi di dalam kacang soya, protein dari makanan tidak sepenuhnya dapat dipecahkan oleh trypsin. ‎Akibatnya, usus tidak dapat menyerap protein makanan yang mencukupi untuk keperluan tubuh. ‎

Kekurangan protein pada tubuh akan membantut tumbesaran, terutama kepada kanak-kanak. Juga, menyebabkan bengak atau kanser pada pancreas. Apabila sistem ‎pancreas terjejas, akan menimbulkan penyakit kencing manis.

3      Estrogen dan Phyto-estrogen. Estrogen banyak terkandung di dalam kacang soya. Estrogen adalah sejenis ‎hormon yang khusus diperlukan oleh tubuh wanita untuk perkembangan sistem peranakan. Hormon estrogen ini ‎juga terlibat dalam membentuk kesihatan pada tulang dan jantung wanita. Namun, kajian sains menunjukkan ‎apabila tubuh wanita terdedah kepada estrogen secara berlebihan dalam jangkamasa lama, menjadi penyebab ‎kepada kanser payudara. ‎

“Phyto-estrogen” juga banyak terkandung di dalam kacang soya. Phyto-estrogen adalah gerombolan kimia yang ‎cuba bertindak sebagai hormon estrogen. Tindakan phyto-estrogen ini mengganggu sistem “endocrine” yang mengendali kelenjir-kelenjir menghasilkan hormon ke dalam saluran ‎darah, berfungsi memelihara perjalanan darah keseluruh organ-organ di dalam tubuh. Jika sistem endocrine terjejas, boleh menyebabkan kemandulan, juga menjadi salah satu penyebab kepada kanser payudara. ‎

Phyto-estrogen juga boleh menyebabkan kanser “Hypothyroidism”. Kanser hypothyroidism adalah keadaan di mana ‎kelenjer thyroid menjadi lemah. Apabila kelenjer thyroid lemah, akan gagal mengeluarkan hormon thyroid yang ‎mencukupi untuk pengendalian metabolisma di dalam tubuh. Kekurangan hormon thyroid menyebab ‎stress/tekanan perasaan, badan menjadi lemah lesu, tidak bersemangat dan tidak bertenaga. Hypothyroidism yang kronik pada bayi akan menyebabkan tumbesarannya terbantut. Justru, phytoestrogens ‎disebut sebagai anti-thyroid. ‎

4        Haemagglutinin. Kacang soya juga mengandungi “haemagglutinin”. Haemagglutinin adalah bahan yang ‎menyebabkan sel-sel darah membeku dan bertompok. Jika keadaan ini berlarutan akan menyebabkan stroke atau ‎serangan jantung. ‎

5       Aluminium. Kacang soya mengandungi kadar aluminium yang tinggi. Kesannya tidak baik kepada sistem saraf ‎tubuh, buah pinggang/ginjal, dikaitkan juga dengan perkembangan penyakit Alzheimer/nyanyuk atau ‎penyakit “old-timer”. ‎

6       Racun Lysinoalanine dan Carcinogenic Nitrosamines. Sewaktu memproses kacang soya, protein kacang soya ‎terdedah pada suhu yang tinggi. Proses ini mengakibatkan penghasilan racun “lysinoalanine” dan “carcinogenic ‎nitrosamines.” Racun lysinoalanine ini boleh mengganggu fungsi ginjal. Racun carcinogenic ‎nitrosamines pula adalah penyebab kepada kanser saluran makanan (oesophagus), kanser usus dan kanser ‎saluran pernafasan (nasopharynx). ‎

7       Formula Susu Kacang Soya Untuk Bayi... ‎

1)  Kesan Negatif Pada Bayi. Umpama memberi 4-5 pil Perancang Keluarga/KB kepada bayi setiap hari.‎..oh my God!!!

Kajian menunjukkan bahawa ‎bayi-bayi yang di beri minum formula susu kacang soya mempunyai dos 13,000 - 22,000 kali ganda lebihan ‎estrogen dari bayi-bayi yang diberi minum formula susu lembu. Bererti, umpama memberi 4 - 5 pil perancang ‎keluarga kepada bayi tersebut! ‎

2) Kesan Negatif (Positif ?) Pada Anak Perempuan. Seperti dimaklumkan, estrogen adalah hormon khusus untuk perkembangan wanita. Justru, sekiranya formula ‎susu kacang soya di beri kepada bayi perempuan, kekayaan estrogen terkandung didalamnya pasti akan ‎memberi kesan negatif kepada bayi tersebut.

Kajian menunjukkan bayi perempuan itu akan cepat membesar, ‎akan mencapai akil baligh lebih cepat dari kadar biasa, payudaranya akan cepat membesar, bulu kemaluannya ‎akan cepat tumbuh sebelum mencapai usia 8 tahun, ada juga kes sebelum mencapai usia 3 tahun.‎

3) Sifat Pondan/Bencong Anak Lelaki. Sekiranya formula susu kacang soya di beri kepada bayi lelaki, kandungan estrogen terlalu banyak didalamnya akan menghakis sifat kelaki-lakian bayi tersebut. Estrogen adalah hormon ‎untuk wanita, terlalu banyak kepada bayi lelaki akan membentuk sifatnya cenderung kepada sifat ‎kewanitaan. Semakin membesar ia akan mengalami kekeliruan perasaan, fikiran dan naluri seks. Kesan yang ‎lain, alat kelamin anak lelaki tersebut kecil dari biasa. ‎Kadar tumbesaran anak-anak lelaki juga lambat, bentuk tubuh lebih lembut mulus mirip ‎perempuan. Hormon yang diperlukan untuk lelaki bukannya estrogen, tetapi testosteron.‎

8      Penyakit Autoimmune Thyroid/Leukemia. Lebih menakutkan lagi, terdapat petunjuk dari kajian sains bahawa ‎kandungan estrogen didalam formula susu soya bayi mempunyai kaitan dengan penyakit “autoimmune ‎thyroid”/leukemia yang semakin meningkat di kalangan kanak-kanak. ‎Sebaliknya, formula susu ‎biasa untuk bayi tidak lansung mengandungi “phytoestrogens.” Begitu juga dengan susu ibu, meskipun ibu ‎meminum atau memakan produk kacang soya.‎ *  Rujukan selanjutnya [Irvine, C., "The Potential Adverse Effects of Soybean ‎Phytoestrogens in Infant Feeding", New Zealand Medical Journal May 24, 1995].

Proses Fermentasi...‎

Hanya kacang soya dan makanan berasaskan kacang soya yang melalui proses fermentasi/pentapaian selamat di makan!!!

Fermentasi ‎kacang soya akan menyirna anti-nutrien asid phytik, trypsin inhibitor, haemagglutinin dll. yang terkandung ‎di dalam kacang soya. Umpamanya; miso, tempe, natto, shoyu, tamari, kicap dll. Tempe melalui proses fermentasi. Kicap, dari kacang soya di perap dan di fementasi, digunakan ‎sebagai bahan perasa pada makanan. Miso adalah perasa wajib bagi warga Jepun, dari kacang soya yang telah ‎di fermentasi.‎
  • Tetapi, tofu (tauhu) dan taufu fa, air segar kacang soya tidak baik untuk kesihatan ‎tubuh, kerana tidak melalui proses fermentasi. Justru, tergolong dalam kategori makanan ‎merbahaya mengandungi anti-nutrien asid phytik, trypsin inhibitor, haemagglutinin dll. yang tidak terhapus sepenuhnya.
  • Kebanyakan makanan kacang soya sekarang berbentuk serbuk kaya protein (SPI). SPI dihasilkan dari bahan ‎sisa kacang soya, setelah di proses bagi mendapatkan minyaknya; cara industi kacang soya ‎Amerika Syarkat mengaut untung dari bahan sisa kacang soya! ‎Meskipun serbuk SPI di adun dengan berbagai bahan makanan lain, tetapi ia belum boleh sah status ‎GRAS (Generally Recognized as Safe/Disahkan Sebagai Selamat). Kerana sewaktu memproses sisa kacang soya, ‎banyak bahan-bahan beracun terhasil; seperti nitrate (carcinogens) dan lysinoalanine. FDA hanya mengesahkan ‎serbuk SPI sesuai digunakan sebagai kotak pembungkus. FDA ialah Badan Kerajaan Amerika Syarikat yang ‎mengesahkan qualiti bahan makanan atau minuman samada selamat atau tidak selamat untuk dimakan atau ‎diminum. Meskipun terdapat bahaya-bahaya tersebut diatas, serbuk SPI masih juga menjadi bahan asas kepada formula ‎susu bayi kacang soya. Sungguh hebat kuasa promosi Amerika Syarikat!
Tofu (tauhu)
Taufu Fah
Serbuk SPI
Susu Soya Segar
Sumber dari Weston Price Foundation, USA ‎

Weston ‎Price Foundation menyimpan daftar kajian-kajian yang telah dilakukan dalam tahun 1971 – 2003, merekodkan penyakit-penyakit dan jenis-jenis komplikasi yang disebabkan kacang soya, antaranya: ‎
  1. Asma/Lelah ‎
  2. Letih Lesu ‎
  3. Tekanan Perasaan ‎
  4. Kencing Manis/Diabetes ‎
  5. Heart Arrhythmia/Degupan Jantung Tidak Seimbang ‎
  6. Komplikasi Jantung dan Hati ‎
  7. Kemandulan/Masalah Peranakan ‎
  8. Radang Usus Besar ‎
  9. Lemah Daya Pemikiran/ADD/ADHD ‎
  10. Komplikasi Pancreas ‎
  11. Cepat Akil Baligh pada Anak Gadis/Lambat Akil Baligh pada Anak Lelaki ‎
  12. Rheumatoid Arthritis/Penyakit Sendi Tulang ‎
  13. Komplikasi Kelenjer Thyroid ‎
  14. Kanser Pundi Kencing ‎
  15. Gemuk/Buncit/Boroi‎
  16. Anemia/Kekurangan Darah ‎
  17. Eczema/Alahan Kulit ‎
  18. Tubuh Selalu Seram Sejuk ‎
  19. Perangai Bermasaalah ‎
  20. Kuku Tipis dan Mudah Pecah ‎
  21. Rambut Gugur/Rontok ‎
  22. Aktif Keterlaluan pada Kanak-Kanak ‎
  23. Rasa Lemah dan Mengantuk atau Tekanan Darah Rendah ‎
  24. Sengal-sengal Tulang dan Sendi ‎
  25. Mata Berair atau Membengkak
Amerika Syarikat merupakan negara pengeluar kacang soya terbesar di dunia. Syarikat-syarikat gergasi Amerika ‎Syarikat memiliki jaringan perkebunan di beberapa negara seperti Brazil, Argentina dan beberapa negara Latin Amerika ‎yang lain. Mereka menjual kacang soya mentah untuk warga seluruh dunia. Mereka juga memproses minyak kacang soya. ‎Sisa-sisa kacang soya tidak dibuang begitu saja, di proses kembali untuk dijadikan serbuk SPI, bahan ‎utama Formula Susu Bayi! ‎

Promosi kacang soya di buat besar-besaran sehingga ke Bursa Komoditi. Promosi ini telah menjanjikan pulangan yang ‎lumayan, mengaut keuntungan berbillion dollar. Mereka mahu warga dunia percaya tanpa keraguan bahawa kacang soya ‎berkhasiat sangat tinggi, sehingga kemudaratannya tertanam sepi. ‎Memang ‎kerja orang berniaga tidak mahu rugi, meskipun banyak warga yang bakal menderita kerana percaya! Hebat dan kejam! ‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...