Gula Pasir @ Sukros
Semua orang terpaut dengan gula. Setiap hari warga dunia mengambilnya sebagai bahan permakanan yang di tambah dalam minuman atau di adun dalam makanan. Kopi, nescafe dan teh pasti bernikmat dengan adanya gula. Minuman ringan dan jus, gula menjadi bahan utama. Kebanyakan produk-produk makanan menjadikan gula sebagai bahan pemanis pelazat rasa. Gula merupakan bahan makanan utama pada manusia!
Perlu diteliti apa sebenarnya gula, apa zat-zat yang terkandung didalamnya, dan apa masaalah-masaalah yang disebabkan olehnya?
Apakah Gula Pasir @ Sukros ?
Gula pasir atau sukros adalah kristal putih sebagai pemanis; berbentuk serbuk halus, kasar atau sederhana kasar (granulated sugar), gula kastor, gula icing atau confectioner's sugar. Ada yang berbentuk kristal besar gula batu, persegi seperti gula dadu (cube sugar) atau cairan pekat seperti molasses, gula jelly (jelly mallow) dan sirup seperti corn syrup. Ada yang berwarna coklat dan kekuningan. Semua ini dan berbagai lagi adalah gula yang di tambah sebagai bahan pemanis untuk sajian makanan kepada tubuh manusia.
Gula pasir dihasilkan dari pemprosesan (refining) bahan asas seperti tebu, ubi bit dan jagung. Bahan terakhir yang terhasil ialah sukros. SUKROS adalah nama teknikal kepada gula pasir.
Proses pembuatan gula pasir @ sukros ini melibatkan bahan-bahan kimia. Gula yang di perah mentah dari jagung, ubi bit, atau tebu mulanya berwarna kuning kecoklatan.
Proses yang hampir sama dilakukan pada jagung bagi menghasilkan Corn Syrup. Fruktos semulajadi dari jagung di perah menjadi glukos. Kemudian di campur dengan bahan-bahan kimia, menukar glukos kembali kepada fruktos tiruan, di sebut HFCS (High Fructose Corn Syrup). HFCS ini mendapat sambutan sehingga digunakan oleh coke dan pepsi. Harini, banyak makanan dan minuman ringan di dalam tin menggunakan HFSC sebagai pemanis asas.
Terdapat sejenis lagi gula pasir yang benar-benar tiruan, hasil pemprosesan kimia iaitu Aspartame. Aspartame ialah nama teknikal kepada jenama-jenama terkenal seperti Acesulfame Potassium (Sunett, Sweet One); Aspartame (Equal, NutraSweet); Neotame, Saccharin (SugarTwin, Sweet'N Low) dan Sucralose (Splenda).
Aspartame diperbuat dari asid amino melalui proses pemerapan dan peragian bakteria. Beberapa jenis asid amino yang dikeluarkan oleh bakteria lalu diubahsuai untuk mendapatkan gula aspartame. Pemprosesannya juga melibatkan beberapa jenis bahan kimia dan methanol. Pemanis tiruan Aspartame bertujuan sebagai gantian kepada sukros. Ia amat manis, lebih manis dari sukros.
Artikel ini merujuk kepada gula pasir @ sukros yang di peroses dari tebu, ubi bit, jagung, HFCS dan juga gula tiruan aspartame. Gula melaka, gula merah (gula jawa) yang di perbuat daripada air nira kelapa atau pohon palma tertentu, yang mana pembuatannya tidak melalui proses seperti gula sukros atau tiruan, tidak tergolong dalam artikel ini.
Beza Antara Gula Alami dan Sukros/Aspartame
Karbohaidrat Ringkas dan Kompleks. Secara amnya, setiap bahan makanan semulajadi/alami, masing-masing mengandungi karbohaidrat, lemak dan protein dalam kadar yang berbeza. Karbohaidrat adalah gula semulajadi, berjenis ringkas dan kompleks.
Karbohaidrat ringkas terdiri dari beberapa jenis; seperti glukos, fruktos, galaktos, laktos, maltos dll. Mempunyai samada 1 molekeul (monosaccharida) atau 2 molekeul (disaccharida). Mampu lansung di serap oleh usus ke saluran darah menuju ke setiap sel-sel tubuh. Banyak terdapat dari makanan alami seperti buah-buahan dan susu. Sel-sel tubuh menggunakan gula alami sebagai tenaga.
Justru, beza penghadaman antara karbohaidrat kompleks dengan karbohaidrat ringkas ialah; korbohaidrat kompleks perlu dipecahkan menjadi monosaccharida (gula ringkas) di dalam usus sebelum lansung di serap ke dalam saluran darah, dan pemecahan ini mengambil sedikit masa dibandingkan dengan karbohaidrat ringkas; karbohaidrat ringkas lansung di serap oleh usus dan sel-sel tubuh.
Sukros dan Aspartame. Kesemua jenis-jenis karbohaidrat ringkas dan kompleks alami sangat berbeza dengan gula pasir @ sukros, dan juga gula tiruan aspartame. Sukros adalah gula tiruan. Di adun sebagai gula ringkas, dari gabungan satu (1) molekeul glukos dan satu (1) molekeul fruktos. Sukros, meskipun di anggap sebagai karbohaidrat ringkas berjenis disaccharida, namun ia masih berbeza dari gula ringkas alami.
Sebenarnya, sukros ini hanya semata-mata bahan pemanis. Ia kosong, tidak lansung mengandungi zat-zat makanan sampingan seperti vitamin-vitamin, zat-zat galian, lemak, protein dan enzim yang terkandung sepertimana bahan asalnya. Semuanya sudah musnah sewaktu proses perhalusan (refining). Yang tinggal semata-mata pemanis yang dinamakan sukros. Gula sukros asing pada alam semulajadi. Ia terhasil dari ciptaan manusia.
Masaalah terbesar yang ditimbulkan oleh sukros - ia sulit di serap oleh usus atau sel-sel tubuh untuk dijadikan tenaga. Untuk membolehkan ia digunakan oleh sel-sel tubuh sebagai tenaga, sukros memerlukan bantuan dan kerahan nutrien seperti enzim, vitamin, zat galian/gizi dan insulin yang tersimpan di dalam tubuh. Lama kelamaan simpanan nutrien yang berada di dalam tubuh menjadi berkurangan. Kekurangan ini yang mengundang banyak masaalah kesihatan pada organ-organ di dalam tubuh. Sukros adalah penyebab atau pelahap utama yang menyebabkan kekurangan nutrien di dalam tubuh !
Sebenarnya, tubuh manusia menerima sukros sebagai bahan asing, seperti ubat atau dadah. Tubuh manusia tidak lansung memerlukannya. Tubuh memerlukan gula alami.
Kesan Sukros/Aspartame Pada pH Darah
Tubuh normal mengandungi lebih kurang 5 liter darah. Tubuh yang sihat perlu sentiasa terpelihara pH darah di antara 7.3 – 7.45, bersamaan hanya 2 sudu-teh sukros.
Apabila tubuh menerima kemasukan sukros atau aspartame melebihi 2 sudu-teh, tindakbalas bio-kimia di dalam tubuh segera dikerahkan bagi menstabilkan paras pH darah. Hanya 1 tin minuman ringan yang di minum, tubuh akan menerima kemasukan bersamaan 10 sudu-teh gula. Ini memaksa tubuh menerima 5 kali ganda lebihan gula dari yang diperlukan. Paras gula di dalam darah akan meningkat sertamerta. Darah akan jadi lebih berasid. pH darah pula akan menurun sertamerta. Semua zat-zat makanan yang tersimpan di dalam tubuh akan dikerahkan bagi tujuan menstabilkan pH darah.
Dan bagaimana pula suasana di dalam tubuh apabila tubuh menerima melebihi 1 tin bagi setiap 4-5 jam? Di tambah pula dengan gula yang di makan melalui desserts (juadah pencuci mulut), ais krem, jem, minuman jus, gula-gula, daging yang di proses, makanan kanak-kanak dan banyak lagi yang beredar di pasaran mall, supermarket dan kedai-kedai. Tidakkah ini melebihi 2 sudu-teh gula yang memasuki tubuh ?
Sering terlihat di kaca TV, minuman-minuman ringan dengan pelbagai jenama bermacam-macam perisa yang di teguk. Kononnya minuman pemberi tenaga. Apa sebenarnya yang di teguk? Yang berguna untuk tubuh - hanya air! Di segi ancaman pada seluruh sistem metabolisma tubuh – terlalu banyak padahnya yang didatangkan oleh gula yang terdapat di dalam minuman atau makanan tersebut!!!
Padah Sukros/Aspartame Kepada Tubuh
1 Mengancam Sistem Pancreas dan Kelenjir Ginjal
Tubuh manusia mempunyai pelbagai cara untuk memelihara kandungan glukos agar pH darah sentiasa di antara 7.3 – 7.45. Pancreas dan Kelenjir Ginjal sentiasa bekerjasama mengendali kadar kandungan gula di dalam darah pada setiap masa.
Apabila darah mengalir, pancreas akan mengenal-pasti kadar gula di dalam darah. Sekiranya kandungan gula tinggi, pancreas akan segera mengeluarkan insulin untuk menurunkan kadarnya. Insulin bertindak dengan 2 cara; samada menyimpan glukos di dalam sel hati atau menukar glukos dalam bentuk asid berlemak “glycogen.” Kelenjer ginjal pula bertindak sebaliknya; apabila gula dalam darah terlalu rendah, kelenjir ginjal akan menghantar hormon kortisol ke sel-sel hati bagi mendapatkan simpanan glukos untuk disalurkan ke saluran darah.
Sistem tubuh yang sempurna dari Maha Pencipta mampu memelihara kesaimbangan gula didalam darah. Keadaan ini berlaku apabila gula yang di ambil oleh tubuh adalah dari sumber makanan semulajadi. Namun apa pula yang terjadi apabila gula buatan manusia terpaksa di terima oleh tubuh tanpa henti-henti setiap hari?
Sukros atau aspartame yang berlebihan masuk ke dalam tubuh (melebihi 2 sudu-teh) sememangnya menimbulkan krisis kepada tubuh. Seperti yang diketahui, gula sukros kosong, lansung tidak mengandungi nutrien sampingan. Untuk tubuh menyerap sukros agar dapat diguna sebagai tenaga, tubuh terpaksa menggunakan nutrien yang tersimpan di dalam tubuh agar dapat berganding dengan sukros untuk dapat di serap. Sukros berlebihan pasti menyebabkan pancreas dan kelenjir ginjal terpaksa bertindak mengeluarkan insulin yang banyak. Apabila keadaan begini berlaku setiap hari, lama kelamaan simpanan nutrien dan juga insulin di dalam tubuh semakin berkurangan atau pupus. Pancreas dan kelenjir ginjal terpaksa bekerja hampir setiap masa untuk memperbaiki dan mempertahankan tubuh dari ancaman sukros atau aspartame. Organ-organ di dalam tubuh akan semakin menderita. Masaalah kesihatan pasti akan timbul !
Perkara sebegini tidak pernah berlaku apabila memakan karbohaidrat ringkas atau kompleks dari makanan alami. Tubuh dapat menyerap, umpamanya fruktos dari buah-buahan, dalam kadar yang manasabah, tanpa sebarang tekanan, tanpa terpaksa menggunakan simpanan vitamin, zat-zat galian atau enzim yang terkandung di dalam tubuh. Fruktos semulajadi tidak menyebabkan peningkatan paras gula di dalam darah, tidak menyebabkan pH darah turun secara mendadak. Gula alami adalah sempurna, bergandingan dengan vitamin, zat galian, enzim dll.
Penyakit Kencing Manis. Punca utama penyakit ini, tidak lain, ialah sukros. Glukos alami tidak menyebabkan penyakit kencing manis.
Sel-sel dan tisu-tisu tubuh sentiasa bergantung kepada nutrien. Sukros pula mencuri dan menyusutkan znutrien simpanan di dalam tubuh. Salah satu zat gizi yang penting di susut oleh sukros dari tubuh ialah kromium. Kromium adalah zat galian yang penting bagi membantu tindakan insulin. Kromium semakin menyusut di dalam tubuh kerana sering digunakan untuk menerima sukros. Atas sebab ini, kebanyakan orang yang di “diagnose” sebagai berpenyakit kencing manis mungkin sebenarnya hanya kerana masaalah kekurangan kromium. Meskipun insulin masih ada, tubuh tidak mampu bertindak menstabilkan kadar gula dalam darah tanpa gandingan kromium.
Tahun demi tahun sukros memasuki tubuh sebagai makanan atau minuman, lama kelamaan pancreas menjadi lemah. Bila tubuh masih muda, pancreas masih utuh, mampu bekerja keras setiap hari menghasilkan insulin untuk menanggani kemasukan sukros setiap hari. Apabila usia semakin meningkat, di suatu ketika pancreas tidak mampu lagi menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengimbangi kemasukan gula yang tidak pernah berhenti setiap hari. Akhirnya, pancreas keletihan dan lemah. Paras gula di dalam darah jadi semakin meningkat. Kelenjir ginjal pula cuba untuk mengeluarkan insulin, menyebabkan tanda-tanda air kencing menjadi manis. Itulah kencing manis (“diabetes”): paras glukos yang sentiasa meningkat tinggi di dalam darah.
Pesakit kencing manis akhirnya terpaksa di beri ubat-ubatan atau di suntik insulin setiap hari kerana pancreas sudah tenat tidak mampu lagi menghasilkan insulin mencukupi yang diperlukan oleh tubuh. Justru, apabila di diagnos sebagai pesakit kencing manis, umpama “death sentence,” tiada harapan untuk pulih seperti sediakala, hidup terpaksa bergantung pada ubat-ubatan atau insulin sepanjang hayat. Inilah kepercayaan dari kebanyakan pesakit kencing manis !
Belum pernah ada seorang pun pesakit kencing manis yang mengambil ubat-ubatan atau insulin kembali pulih menjalani hidup seperti sebelumnya. Pernahkah doctor manasihati pesakit kencing manis agar berhenti terus dari mengambil sukros, aspartame dan sebarang makanan yang berkaitan dengannya? Mungkin dinasihatkan sebaliknya - "jangan berhenti mengambil gula, nanti tubuh menjadi lemah tiada tenaga dan boleh pengsan." Sejauh manakah kebenaran nasihat ini?
2 Mengancam Ginjal (Buah Pinggang)
Fungsi utama ginjal, bertindak sebagai penapis, menyaring bahan-bahan kotoran, ubat-ubatan dan kimia dalam darah dan mengeluarkannya bersama dengan air kencing. Ginjal juga turut mengatur pH darah, kandungan asid, kepekatan ion zat gizi dan kandungan air dalam darah.
Batu Karang Dalam Ginjal. Menurut beberapa kajian sains, terdapat bukti-bukti bahawa sukros merupakan salah satu penyebab utama kepada penyakit batu karang di dalam ginjal. Pengambilan sukros yang berlebihan menyebabkan banyak tambahan insulin yang perlu dihasilkan oleh pancreas. Ini menyebabkan ginjal bertindakbalas mengeluarkan lebih banyak kalsium ke dalam air kencing. Oleh kerana ginjal selalu mengeluarkan kalsium yang banyak, lama kelamaan kalsium mula bertompok di dalam sistem saringan ginjal. Akhirnya, kalsium terbentuk seperti batu karang pada mana-mana saluran ginjal; samada dalam ginjal sendiri atau pun dalam saluran air kencing. Dan ini akan menganggu fungsi ginjal kepada tubuh.
Sekiranya batu karang terus membesar dan tidak di rawat, boleh menyekat saluran air kencing. Dan ini akan menyebabkan keperitan, pendarahan dan berbagai lagi masalah lain.
3 Mengancam Jantung
Kehadiran sukros yang berlebihan di dalam darah akan menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih dari biasa. Lemak asid akan bertambah disebabkan kehadiran sukros dan turut mengalir di dalam saluran darah. Lemak asid ini tidak menyihatkan tubuh, sebaliknya ia menganggu lemak asid dari makanan alami.
Penyakit Jantung dan Saluran Darah. Bahayanya ialah banyak lemak asid menjadi tompokan plaque, akan melekat pada dinding pembuluh darah. Semakin banyak lemak asid bertompok, dinding pembuluh darah akan menjadi semakin sempit, keras, dan akhirnya rosak.
Kawasan dinding pembuluh darah yang rosak akan mengundang lebih banyak lagi tompokan plaque. Keadaan ini akan menyebabkan aliran darah tersekat. Menyebabkan pengaliran darah ke jantung dan ke seluruh tubuh jadi terhalang. Jantung tidak dapat menerima darah yang mencukupi. Tanda-tanda yang menunjukkan pengaliran darah ke jantung terganggu ialah kesakitan di daerah dada. Apabila aliran darah tersekat atau terganggu, tekanan darah akan meningkat, meningkatkan lagi risiko serangan sakit jantung.
Pesakit kencing manis menghadapi risiko yang berlebihan jika dibandingkan dengan orang biasa.
4 Mengancam Paru-Paru
Sukros yang berjaya di serap ke dalam saluran darah akan turut mengalir keseluruh tubuh. Bertompok di mana saja termasuk “bronchioles” paru-paru.
Tindakbalas paru-paru ialah mengeluarkan lendir. Lendir menyempitkan saluran pernafasan. Dan tubuh akan mengalami sesak nafas.
Pengambilan sukros yang berlebihan juga boleh membahayakan pesakit asma.
5 Mengancam Usus Penghadaman
Tugas usus ialah mencerna dan menyerap zat makanan. Apabila usus tidak dapat mencerna makanan dengan sempurna, makanan akan bertompok dan mereput di dalam usus. Kebanyakan sukros tidak dapat di serap oleh usus. Ia akan terpinggir, terpendam dan mereput di dalam usus. Kesannya seperti fermentasi di dalam usus, suasana usus jadi berasid. Bakteria yang baik (sihat) akan dicemari dan semakin terhapus. Lapisan-lapisan flora di dalam usus semakin musnah.
Apabila usus berasid, enzim di dalam usus juga semakin musnah. Enzim adalah protein yang memecahkan molekeul-molekeul makanan. Apabila enzim semakin musnah, maka usus tidak dapat berfungsi dengan baik untuk memecahkan molekeul-molekeul dari makanan. Masalah kesihatan akan timbul !
Ada juga sukros yang terlepas memasuki saluran darah. Sukros ini akan tersangkut pada mana-mana saja tempat atau ruang di dalam tubuh. Keadaan ini akan menyebabkan sengal-sengal pada sendi tulang, otot, organ atau di mana saja sukros tersangkut. Organ-organ tubuh di mana sukros terkumpul akan menimbulkan sindrom seperti radang usus, radang jantung (heartburn), radang hati (hepatitis), gatal-gatal kulit, allergi dan kelesuan tubuh. Apabila keadaan berterusan, akibatnya akan mula terbentuk batu karang, umpamanya batu karang di dalam pundi hempedu, hati dll.
6 Mengancam Tulang
Osteoporosis. Sukros adalah salah satu penyebab utama kepada osteoporosis (rapuh tulang). Sukros sudah diketahui kosong nilainya, hanya bahan pemanis, terpaksa mengerahkan gandingan nutrien simpanan di dalam badan untuk ia dapat di serap. Keadaan begini memberi kesan buruk pada tulang dan gigi, terutama apabila kalsium dari tulang dan gigi terpaksa diambil untuk digunakan bagi membolehkan gula di serap.
Zat kalsium pula berkait rapat dengan phosphorous. Untuk membolehkan kalsium digunakan oleh sel-sel tubuh, mesti hadir zat galian phosphorous yang mencukupi di dalam darah. Tanpa nisbah yang mencukupi antara kalsium dan phosphorous, kalsium akan jadi janggal dan tidak seiring, sebaliknya boleh bertompok di dalam organ-organ tubuh dan menjadi batu karang. Oleh kerana simpanan phosphorous di dalam tubuh juga turut digunakan demi untuk menyerap sukros, lama kelamaan phosphorous juga kekurangan.
Minuman ringan pula mengandungi asid phosphorous, yang mana hanya akan meningkatkan lagi kekacauan pada kesaimbangan phosphorous di dalam tubuh. Tanpa nisbah kalsium-phosphorous yang bersesuaian di dalam darah, tubuh akan meminjam kalsium dari tulang dan gigi.
Kalsium juga adalah zat galian yang digunakan untuk menyirna asid di dalam sel tubuh. Apabila kalsium tidak mencukupi untuk menyirna asid maka tubuh bertambah asid, sisa toksid tidak dapat dinyahkan dengan sempurna.
Pengambilan sukros berlebihan akan menyebabkan hormon kortisol dikeluarkan oleh kelenjir ginjal. Pengeluaran kortisol yang berlebihan boleh menyebabkan tulang menjadi tipis dan rapuh.
Osteoporosis dan penyakit tulang yangberkaitan mampu dihindari dengan tidak mengambil sukros.
7 Mengancam Gigi
Masaalah kesihatan akan merebak sekiranya pegambilan sukros berterusan. Apatah lagi tanpa dihiraukan kadarnya.
Ketidak-saimbangan kalsium yang disebabkan oleh gula menyebabkan gigi rosak, bahkan air liur yang berasid akan menyerang lapisan luar gigi (enamel).
Sukros merubah suasana dalam mulut menjadi berasid, bahkan di mana saja sukros mengalir – di dalam perut, darah dan lain-lain tempat di dalam tubuh akan menjadi berasid.
Di dalam mulut, pH akan menurun sebaik sahaja sukros di minum. pH air liur akan menurun ke pH 4.5 untuk selama 20 minit atau lebih. Masaalah gigi pun bermula, kerana diparas pH 5.5 gula di dalam air liur akan mula meresap pada lapisan luar gigi (enamel).
Gula alami tidak mudah merosakkan gigi. Sukros yang di proses sudah kehilangan zat-zat galiannya, akan mengambil zat-zat galian dari gigi, terutamanya kalsium yang sangat diperlukan untuk mengekal kesihatan gigi. Cuba ambil gigi yang baru dicabut, rendam ia di dalam cecair sukros atau gula pasir, akan jelas kelihatan gigi tersebut akan dipenuhi lubang-lubang beberapa hari kemudian!
8 Merosakkan Hati
Hati adalah organ yang terbesar di dalam tubuh. Fungsi utama hati ialah mengeluarkan cecair hempedu dan membersihkan darah dari sebarang toksin. Di samping itu, hati menyimpan lemak glycogen untuk kegunaan tenaga ketika nanti diperlukan oleh tubuh.
Apabila sukros memasuki tubuh melalui makanan atau minuman, pengeluaran insulin pun bermula. Apabila darah dipekati gula, insulin dihasilkan untuk meransang hati membentuk triglyceride (sejenis lemak). Sebahagian dari triglycerides diguna untuk menhasilkan tenaga. Bakinya pula di hantar kepada sel-sel tubuh untuk kegunaan sebagai tenaga di masa hadapan. Dengan demikian, hati mengurangkan kepekatan gula dalam darah dan menambah simpanan glycogen di dalam hati.
Apabila terlalu banyak triglyceride yang terbentuk, ini boleh menyebabkan penyakit hati kerana terlalu dipenuhi lemak. Keadaan ini akan menyebabkan ketidak-saimbangan metabolisma lemak di dalam tubuh pada keseluruhannya, yang mana akan menyebabkan komplikasi yang berkait rapat dengan kegemukan, gendut, masalah jantung, kencing manis dan sebagainya. Fungsi hati menyirna toksin dalam darah juga turut terganggu.
9 Meruntuh Kemantapan Otot-Otot
Gemuk, gendut dan buncit dimaksudkan disini ialah 35% melebihi berat normal. Sebab utama ialah pengambilan sukros yang berlebihan. Sukros yang berlebihan di dalam tubuh akan bertukar menjadi lemak asid, kemudian menjadi triglycerides, kemudian di simpan di gedung lemak (“adipose tissue”).
Setelah sekian lama bertindak mengimbangi kestabilan tubuh disebabkan kemasukan sukros yang berlebihan, pancreas menjadi kian lemah, tidak mampu lagi bersaing mengeluarkan insulin yang mencukupi untuk mengendalikan gula. Tanpa insulin yang mencukupi, tugas pancreas untuk mengendalikan kortisol akan terjejas (kortisol adalah hormon yang dikeluarkan oleh kelenjir ginjal, dikeluarkan sebagai tindak balas kepada kadar gula yang rendah di dalam darah).
Apabila kortisol tidak terdaya dikendalikan oleh insulin, ia jadi menggila, asid amino dari otot-otot tubuh pula akan di ambil sebagai gantian. Lama kelamaan otot-otot tubuh menjadi kurang mampan, lembek “flabby”.
Kebanyakan otot-otot tubuh penderita kencing manis, otot-otot tubuh selalunya lembek “flabby” – bererti keruntuhan otot-otot.
10 Melemahkan Sistem Saraf
Sistem saraf terlibat dengan semua fungsi-fungsi tubuh. Sistem ini dalam bentuk jaringan yang menghubungi tisu-tisu saraf yang berada di merata tubuh termasuk kulit, organ-organ, mata, telinga dan lain-lain. Ia umpama jalur-jalur wayar letrik yang disaluti oleh selaput myelin menjalar keseluruh tubuh.
Myelin memastikan deria rasa dan cita dari otak disalur melalui tissu saraf keserata tissu tubuh. Sistem saraf membolehkan otak berhubung dengan organ-organ tubuh untuk melaksanakan beberapa fungsi tubuh.
Sukros yang hampa zat-zat makanan terpaksa mengambil sumber zat-zat simpanan seperti vitamin, zat galian dan enzim yang berada di dalam tubuh. Sekiranya pengambilan gula berterusan, akibatnya lebih banyak simpanan zat-zat makanan terpaksa dipergunakan untuk mengendalikan ketidak-saimbangan dan untuk memulihkan keadaan tubuh kembali ketahap normal.
Sekiranya tubuh sudah mengalami terlalu banyak kehilangan zat-zat makanan, maka tubuh tidak berdaya lagi untuk pulih ketahap normal, tidak berdaya lagi untuk menghakis atau menyirna bahan sisa toksin yang terbawa oleh gula. Tubuh jadi terlalu berasid.
Bahan-bahan sisa ini akan berkumpul bertompok dan mengalir hingga ke otak dan sistem saraf, yang mana akan menjejaskan sistem tersebut dan memungkinkan sel-sel tubuh jadi tercemar dan terhapus. Darah akan dipenuhi dengan bahan-bahan sisa toksik. Tanda-tanda keracunan toksin akan muncul.
Apabila sistem saraf terganggu, kesan-kesan sampingan ialah – kekebasan pada mana-mana anggota tubuh, penghadaman usus bermasaalah, selalu pening-pening, buang air kecil tidak lawas, lemah tenaga batin, kelesuan dan tidak bersemangat, malas pergerakan atau berolahraga, dan banyak lagi kesan-kesan negatif disegi fisikal dan psaikologi.
11 Melemahkan Sistem Kekebalan Tubuh
Sukros boleh mengancam dan merosakkan sistem kekebalan tubuh!
Banyak masaalah kesihatan timbul disebabkan oleh sukros. Organ-organ penting di dalam tubuh seperti jantung, pancreas, hati, ginjal, usus, saraf, paru-paru, tulang bahkan darah semuanya terancam dan menuju kepada kerosakan. Sistem kekebalan tubuh semakin lemah dan terjejas, tidak berdaya-tahan dari serangan dan jangkitan kuman virus, bakteria dan sebagainya.
Unsur terpenting dalam sistem kekebalan tubuh ialah sel darah putih. Tugasnya ialah mengedar darah dan mengenal-pasti bahan-bahan asing yang membahayakan kesihatan tubuh. Apabila sesuatu benda asing pada tubuh ditemui, sel-sel darah putih akan bertindak menyerang, memusnah dan membawanya keluar dari tubuh. Tugas sel-sel darah putih banyak terjejas dengan kehadiran sukros.
Vitamin C sangat diperlukan oleh sel-sel darah putih. Sel-sel darah putih memerlukan dos Vitamin C yang tinggi untuk berfungsi dengan baik. Oleh kerana proses penyerapan sukros banyak menggunakan vitamin-vitamin yang berada dalam tubuh, maka vitamin C turut digunakan. Sel-sel darah putih menjadi kelaparan kepada vitamin C. Keadaan berlarutan membuatkan sel-sel darah putih menjadi lemah. Dengan demikian, sistem kekebalan tubuh akan terjejas.
Sukros yang separuh cerna, yang berjaya memasuki saluran darah, menjadikan darah pekat. Situasi ini memperlambatkan pengaliran darah. Sel-sel darah putih tidak dapat berligar dengan lancar keserata tubuh. Akibatnya, ia tidak dapat berfungsi secara berkesan terhadap sebarang bahan toksin yang mendatangkan bahaya kepada tubuh.
Sukros menghindar dari sistem kekebalan dengan melekat pada protein, dan menjadi suatu bahan protein lain yg dinamakan “glycenated protein”. Ini membuat darah semakin bertoksin. Sistem kekebalan akan sentiasa mencuba menyerang glycenated protein ini untuk disingkirkan dari tubuh. Namun, apabila pengambilan sukros tidak pernah berhenti, malah bertubi-tubi setiap hari memasuki tubuh, lama kelamaan sistem kekebalan tubuh menjadi lemah untuk menyerang.
Sistem kekebalan tubuh akhirnya menjadi lali dengan kehadiran sukros yang tidak pernah pudar. Metabolism dalam tubuh tidak normal lagi. Sistem kekebalan mengubahsuai kepada keadaan yang tidak normal ini. Lama kelamaan, sukros tidak lagi menjadi musuh atau benda asing pada tubuh. Akibatnya, dayatahan tubuh sudah lali dan kurang sensitif pada pencemaran yang memasuki ke dalam darah, lantas terpaksa menerimanya. Kesihatan keseluruhan tubuh akan semakin merusut. Sehingga akhirnya tubuh menjadi luluh di mamah kemanisan sukros !!!
GULA PASIR @ SUKROS: IBU KEPADA BERBAGAI PENYAKIT!!!
PEMANIS TERSEMBUNYI YANG MENGANCAM NYAWA MANUSIA!!!
Semua orang terpaut dengan gula. Setiap hari warga dunia mengambilnya sebagai bahan permakanan yang di tambah dalam minuman atau di adun dalam makanan. Kopi, nescafe dan teh pasti bernikmat dengan adanya gula. Minuman ringan dan jus, gula menjadi bahan utama. Kebanyakan produk-produk makanan menjadikan gula sebagai bahan pemanis pelazat rasa. Gula merupakan bahan makanan utama pada manusia!
Perlu diteliti apa sebenarnya gula, apa zat-zat yang terkandung didalamnya, dan apa masaalah-masaalah yang disebabkan olehnya?
Apakah Gula Pasir @ Sukros ?
Gula pasir atau sukros adalah kristal putih sebagai pemanis; berbentuk serbuk halus, kasar atau sederhana kasar (granulated sugar), gula kastor, gula icing atau confectioner's sugar. Ada yang berbentuk kristal besar gula batu, persegi seperti gula dadu (cube sugar) atau cairan pekat seperti molasses, gula jelly (jelly mallow) dan sirup seperti corn syrup. Ada yang berwarna coklat dan kekuningan. Semua ini dan berbagai lagi adalah gula yang di tambah sebagai bahan pemanis untuk sajian makanan kepada tubuh manusia.
Gula pasir dihasilkan dari pemprosesan (refining) bahan asas seperti tebu, ubi bit dan jagung. Bahan terakhir yang terhasil ialah sukros. SUKROS adalah nama teknikal kepada gula pasir.
Proses pembuatan gula pasir @ sukros ini melibatkan bahan-bahan kimia. Gula yang di perah mentah dari jagung, ubi bit, atau tebu mulanya berwarna kuning kecoklatan.
- Untuk memutihkannya, sulfur dioxida di tambah.
- Untuk menjernihkannya pula, asid phosphorik dan kalsium hydroxida di adun untuk menjadikan kalsium phosphat. Atau, mengadunkan karbon dioxida and kalsium hydroxida untuk menjadikan kalsium karbonat.
Proses yang hampir sama dilakukan pada jagung bagi menghasilkan Corn Syrup. Fruktos semulajadi dari jagung di perah menjadi glukos. Kemudian di campur dengan bahan-bahan kimia, menukar glukos kembali kepada fruktos tiruan, di sebut HFCS (High Fructose Corn Syrup). HFCS ini mendapat sambutan sehingga digunakan oleh coke dan pepsi. Harini, banyak makanan dan minuman ringan di dalam tin menggunakan HFSC sebagai pemanis asas.
Terdapat sejenis lagi gula pasir yang benar-benar tiruan, hasil pemprosesan kimia iaitu Aspartame. Aspartame ialah nama teknikal kepada jenama-jenama terkenal seperti Acesulfame Potassium (Sunett, Sweet One); Aspartame (Equal, NutraSweet); Neotame, Saccharin (SugarTwin, Sweet'N Low) dan Sucralose (Splenda).
Aspartame diperbuat dari asid amino melalui proses pemerapan dan peragian bakteria. Beberapa jenis asid amino yang dikeluarkan oleh bakteria lalu diubahsuai untuk mendapatkan gula aspartame. Pemprosesannya juga melibatkan beberapa jenis bahan kimia dan methanol. Pemanis tiruan Aspartame bertujuan sebagai gantian kepada sukros. Ia amat manis, lebih manis dari sukros.
Artikel ini merujuk kepada gula pasir @ sukros yang di peroses dari tebu, ubi bit, jagung, HFCS dan juga gula tiruan aspartame. Gula melaka, gula merah (gula jawa) yang di perbuat daripada air nira kelapa atau pohon palma tertentu, yang mana pembuatannya tidak melalui proses seperti gula sukros atau tiruan, tidak tergolong dalam artikel ini.
Beza Antara Gula Alami dan Sukros/Aspartame
Karbohaidrat Ringkas dan Kompleks. Secara amnya, setiap bahan makanan semulajadi/alami, masing-masing mengandungi karbohaidrat, lemak dan protein dalam kadar yang berbeza. Karbohaidrat adalah gula semulajadi, berjenis ringkas dan kompleks.
Karbohaidrat ringkas terdiri dari beberapa jenis; seperti glukos, fruktos, galaktos, laktos, maltos dll. Mempunyai samada 1 molekeul (monosaccharida) atau 2 molekeul (disaccharida). Mampu lansung di serap oleh usus ke saluran darah menuju ke setiap sel-sel tubuh. Banyak terdapat dari makanan alami seperti buah-buahan dan susu. Sel-sel tubuh menggunakan gula alami sebagai tenaga.
- Glukos adalah gula yang paling ringkas, di sebut “gula darah” atau juga “dektros.” Glukos adalah pemecahan gula yang terakhir, samada dari makanan alami atau gula tiruan. Glukos alami sedia di serap oleh usus, dan terus masuk ke saluran darah. Gula glukos adalah tenaga kehidupan untuk tubuh, yang menghidupkan otak, sistem saraf dan tissu. Tubuh tidak dapat berfungsi tanpa glukos. Memelihara kesaimbangan glukos di dalam darah adalah tugas utama kepada tubuh.
- Fructos juga gula ringkas, gula utama di dalam buah-buahan. Fruktos memiliki formula yang sama seperti glukos (C6H12O6), cuma atomnya tersusun sedikit berbeda dari glukos. Apabila buah-buahan di makan, organ hati akan menukar fruktos kepada glukos.
- Galaktos juga gula ringkas dari susu dan juga bijiran. Seperti fruktos, memiliki formula yang sama seperti glukos cuma atomnya teratur berbeda. Organ hati menukar galaktos kepada glukos.
- Laktos adalah jenis gula dari susu. Terjadi dari gabungan satu (1) molekeul glukos dan satu (1) molekeul galaktos.
- Maltos adalah gula pada bijiran, terjadi dari dua (2) monosaccharida glukos yang digabungkan (disaccharida). Mudah dipecahkan oleh enzim dalam usus.
Justru, beza penghadaman antara karbohaidrat kompleks dengan karbohaidrat ringkas ialah; korbohaidrat kompleks perlu dipecahkan menjadi monosaccharida (gula ringkas) di dalam usus sebelum lansung di serap ke dalam saluran darah, dan pemecahan ini mengambil sedikit masa dibandingkan dengan karbohaidrat ringkas; karbohaidrat ringkas lansung di serap oleh usus dan sel-sel tubuh.
Sukros dan Aspartame. Kesemua jenis-jenis karbohaidrat ringkas dan kompleks alami sangat berbeza dengan gula pasir @ sukros, dan juga gula tiruan aspartame. Sukros adalah gula tiruan. Di adun sebagai gula ringkas, dari gabungan satu (1) molekeul glukos dan satu (1) molekeul fruktos. Sukros, meskipun di anggap sebagai karbohaidrat ringkas berjenis disaccharida, namun ia masih berbeza dari gula ringkas alami.
Sebenarnya, sukros ini hanya semata-mata bahan pemanis. Ia kosong, tidak lansung mengandungi zat-zat makanan sampingan seperti vitamin-vitamin, zat-zat galian, lemak, protein dan enzim yang terkandung sepertimana bahan asalnya. Semuanya sudah musnah sewaktu proses perhalusan (refining). Yang tinggal semata-mata pemanis yang dinamakan sukros. Gula sukros asing pada alam semulajadi. Ia terhasil dari ciptaan manusia.
Masaalah terbesar yang ditimbulkan oleh sukros - ia sulit di serap oleh usus atau sel-sel tubuh untuk dijadikan tenaga. Untuk membolehkan ia digunakan oleh sel-sel tubuh sebagai tenaga, sukros memerlukan bantuan dan kerahan nutrien seperti enzim, vitamin, zat galian/gizi dan insulin yang tersimpan di dalam tubuh. Lama kelamaan simpanan nutrien yang berada di dalam tubuh menjadi berkurangan. Kekurangan ini yang mengundang banyak masaalah kesihatan pada organ-organ di dalam tubuh. Sukros adalah penyebab atau pelahap utama yang menyebabkan kekurangan nutrien di dalam tubuh !
Sebenarnya, tubuh manusia menerima sukros sebagai bahan asing, seperti ubat atau dadah. Tubuh manusia tidak lansung memerlukannya. Tubuh memerlukan gula alami.
Kesan Sukros/Aspartame Pada pH Darah
Tubuh normal mengandungi lebih kurang 5 liter darah. Tubuh yang sihat perlu sentiasa terpelihara pH darah di antara 7.3 – 7.45, bersamaan hanya 2 sudu-teh sukros.
Apabila tubuh menerima kemasukan sukros atau aspartame melebihi 2 sudu-teh, tindakbalas bio-kimia di dalam tubuh segera dikerahkan bagi menstabilkan paras pH darah. Hanya 1 tin minuman ringan yang di minum, tubuh akan menerima kemasukan bersamaan 10 sudu-teh gula. Ini memaksa tubuh menerima 5 kali ganda lebihan gula dari yang diperlukan. Paras gula di dalam darah akan meningkat sertamerta. Darah akan jadi lebih berasid. pH darah pula akan menurun sertamerta. Semua zat-zat makanan yang tersimpan di dalam tubuh akan dikerahkan bagi tujuan menstabilkan pH darah.
Dan bagaimana pula suasana di dalam tubuh apabila tubuh menerima melebihi 1 tin bagi setiap 4-5 jam? Di tambah pula dengan gula yang di makan melalui desserts (juadah pencuci mulut), ais krem, jem, minuman jus, gula-gula, daging yang di proses, makanan kanak-kanak dan banyak lagi yang beredar di pasaran mall, supermarket dan kedai-kedai. Tidakkah ini melebihi 2 sudu-teh gula yang memasuki tubuh ?
Sering terlihat di kaca TV, minuman-minuman ringan dengan pelbagai jenama bermacam-macam perisa yang di teguk. Kononnya minuman pemberi tenaga. Apa sebenarnya yang di teguk? Yang berguna untuk tubuh - hanya air! Di segi ancaman pada seluruh sistem metabolisma tubuh – terlalu banyak padahnya yang didatangkan oleh gula yang terdapat di dalam minuman atau makanan tersebut!!!
Padah Sukros/Aspartame Kepada Tubuh
1 Mengancam Sistem Pancreas dan Kelenjir Ginjal
Tubuh manusia mempunyai pelbagai cara untuk memelihara kandungan glukos agar pH darah sentiasa di antara 7.3 – 7.45. Pancreas dan Kelenjir Ginjal sentiasa bekerjasama mengendali kadar kandungan gula di dalam darah pada setiap masa.
Apabila darah mengalir, pancreas akan mengenal-pasti kadar gula di dalam darah. Sekiranya kandungan gula tinggi, pancreas akan segera mengeluarkan insulin untuk menurunkan kadarnya. Insulin bertindak dengan 2 cara; samada menyimpan glukos di dalam sel hati atau menukar glukos dalam bentuk asid berlemak “glycogen.” Kelenjer ginjal pula bertindak sebaliknya; apabila gula dalam darah terlalu rendah, kelenjir ginjal akan menghantar hormon kortisol ke sel-sel hati bagi mendapatkan simpanan glukos untuk disalurkan ke saluran darah.
Sistem tubuh yang sempurna dari Maha Pencipta mampu memelihara kesaimbangan gula didalam darah. Keadaan ini berlaku apabila gula yang di ambil oleh tubuh adalah dari sumber makanan semulajadi. Namun apa pula yang terjadi apabila gula buatan manusia terpaksa di terima oleh tubuh tanpa henti-henti setiap hari?
Sukros atau aspartame yang berlebihan masuk ke dalam tubuh (melebihi 2 sudu-teh) sememangnya menimbulkan krisis kepada tubuh. Seperti yang diketahui, gula sukros kosong, lansung tidak mengandungi nutrien sampingan. Untuk tubuh menyerap sukros agar dapat diguna sebagai tenaga, tubuh terpaksa menggunakan nutrien yang tersimpan di dalam tubuh agar dapat berganding dengan sukros untuk dapat di serap. Sukros berlebihan pasti menyebabkan pancreas dan kelenjir ginjal terpaksa bertindak mengeluarkan insulin yang banyak. Apabila keadaan begini berlaku setiap hari, lama kelamaan simpanan nutrien dan juga insulin di dalam tubuh semakin berkurangan atau pupus. Pancreas dan kelenjir ginjal terpaksa bekerja hampir setiap masa untuk memperbaiki dan mempertahankan tubuh dari ancaman sukros atau aspartame. Organ-organ di dalam tubuh akan semakin menderita. Masaalah kesihatan pasti akan timbul !
Perkara sebegini tidak pernah berlaku apabila memakan karbohaidrat ringkas atau kompleks dari makanan alami. Tubuh dapat menyerap, umpamanya fruktos dari buah-buahan, dalam kadar yang manasabah, tanpa sebarang tekanan, tanpa terpaksa menggunakan simpanan vitamin, zat-zat galian atau enzim yang terkandung di dalam tubuh. Fruktos semulajadi tidak menyebabkan peningkatan paras gula di dalam darah, tidak menyebabkan pH darah turun secara mendadak. Gula alami adalah sempurna, bergandingan dengan vitamin, zat galian, enzim dll.
Penyakit Kencing Manis. Punca utama penyakit ini, tidak lain, ialah sukros. Glukos alami tidak menyebabkan penyakit kencing manis.
Sel-sel dan tisu-tisu tubuh sentiasa bergantung kepada nutrien. Sukros pula mencuri dan menyusutkan znutrien simpanan di dalam tubuh. Salah satu zat gizi yang penting di susut oleh sukros dari tubuh ialah kromium. Kromium adalah zat galian yang penting bagi membantu tindakan insulin. Kromium semakin menyusut di dalam tubuh kerana sering digunakan untuk menerima sukros. Atas sebab ini, kebanyakan orang yang di “diagnose” sebagai berpenyakit kencing manis mungkin sebenarnya hanya kerana masaalah kekurangan kromium. Meskipun insulin masih ada, tubuh tidak mampu bertindak menstabilkan kadar gula dalam darah tanpa gandingan kromium.
Tahun demi tahun sukros memasuki tubuh sebagai makanan atau minuman, lama kelamaan pancreas menjadi lemah. Bila tubuh masih muda, pancreas masih utuh, mampu bekerja keras setiap hari menghasilkan insulin untuk menanggani kemasukan sukros setiap hari. Apabila usia semakin meningkat, di suatu ketika pancreas tidak mampu lagi menghasilkan insulin yang mencukupi untuk mengimbangi kemasukan gula yang tidak pernah berhenti setiap hari. Akhirnya, pancreas keletihan dan lemah. Paras gula di dalam darah jadi semakin meningkat. Kelenjir ginjal pula cuba untuk mengeluarkan insulin, menyebabkan tanda-tanda air kencing menjadi manis. Itulah kencing manis (“diabetes”): paras glukos yang sentiasa meningkat tinggi di dalam darah.
Pesakit kencing manis akhirnya terpaksa di beri ubat-ubatan atau di suntik insulin setiap hari kerana pancreas sudah tenat tidak mampu lagi menghasilkan insulin mencukupi yang diperlukan oleh tubuh. Justru, apabila di diagnos sebagai pesakit kencing manis, umpama “death sentence,” tiada harapan untuk pulih seperti sediakala, hidup terpaksa bergantung pada ubat-ubatan atau insulin sepanjang hayat. Inilah kepercayaan dari kebanyakan pesakit kencing manis !
Belum pernah ada seorang pun pesakit kencing manis yang mengambil ubat-ubatan atau insulin kembali pulih menjalani hidup seperti sebelumnya. Pernahkah doctor manasihati pesakit kencing manis agar berhenti terus dari mengambil sukros, aspartame dan sebarang makanan yang berkaitan dengannya? Mungkin dinasihatkan sebaliknya - "jangan berhenti mengambil gula, nanti tubuh menjadi lemah tiada tenaga dan boleh pengsan." Sejauh manakah kebenaran nasihat ini?
2 Mengancam Ginjal (Buah Pinggang)
Fungsi utama ginjal, bertindak sebagai penapis, menyaring bahan-bahan kotoran, ubat-ubatan dan kimia dalam darah dan mengeluarkannya bersama dengan air kencing. Ginjal juga turut mengatur pH darah, kandungan asid, kepekatan ion zat gizi dan kandungan air dalam darah.
Batu Karang Dalam Ginjal. Menurut beberapa kajian sains, terdapat bukti-bukti bahawa sukros merupakan salah satu penyebab utama kepada penyakit batu karang di dalam ginjal. Pengambilan sukros yang berlebihan menyebabkan banyak tambahan insulin yang perlu dihasilkan oleh pancreas. Ini menyebabkan ginjal bertindakbalas mengeluarkan lebih banyak kalsium ke dalam air kencing. Oleh kerana ginjal selalu mengeluarkan kalsium yang banyak, lama kelamaan kalsium mula bertompok di dalam sistem saringan ginjal. Akhirnya, kalsium terbentuk seperti batu karang pada mana-mana saluran ginjal; samada dalam ginjal sendiri atau pun dalam saluran air kencing. Dan ini akan menganggu fungsi ginjal kepada tubuh.
Sekiranya batu karang terus membesar dan tidak di rawat, boleh menyekat saluran air kencing. Dan ini akan menyebabkan keperitan, pendarahan dan berbagai lagi masalah lain.
3 Mengancam Jantung
Kehadiran sukros yang berlebihan di dalam darah akan menyebabkan jantung terpaksa bekerja lebih dari biasa. Lemak asid akan bertambah disebabkan kehadiran sukros dan turut mengalir di dalam saluran darah. Lemak asid ini tidak menyihatkan tubuh, sebaliknya ia menganggu lemak asid dari makanan alami.
Penyakit Jantung dan Saluran Darah. Bahayanya ialah banyak lemak asid menjadi tompokan plaque, akan melekat pada dinding pembuluh darah. Semakin banyak lemak asid bertompok, dinding pembuluh darah akan menjadi semakin sempit, keras, dan akhirnya rosak.
Kawasan dinding pembuluh darah yang rosak akan mengundang lebih banyak lagi tompokan plaque. Keadaan ini akan menyebabkan aliran darah tersekat. Menyebabkan pengaliran darah ke jantung dan ke seluruh tubuh jadi terhalang. Jantung tidak dapat menerima darah yang mencukupi. Tanda-tanda yang menunjukkan pengaliran darah ke jantung terganggu ialah kesakitan di daerah dada. Apabila aliran darah tersekat atau terganggu, tekanan darah akan meningkat, meningkatkan lagi risiko serangan sakit jantung.
Pesakit kencing manis menghadapi risiko yang berlebihan jika dibandingkan dengan orang biasa.
4 Mengancam Paru-Paru
Sukros yang berjaya di serap ke dalam saluran darah akan turut mengalir keseluruh tubuh. Bertompok di mana saja termasuk “bronchioles” paru-paru.
Tindakbalas paru-paru ialah mengeluarkan lendir. Lendir menyempitkan saluran pernafasan. Dan tubuh akan mengalami sesak nafas.
Pengambilan sukros yang berlebihan juga boleh membahayakan pesakit asma.
5 Mengancam Usus Penghadaman
Tugas usus ialah mencerna dan menyerap zat makanan. Apabila usus tidak dapat mencerna makanan dengan sempurna, makanan akan bertompok dan mereput di dalam usus. Kebanyakan sukros tidak dapat di serap oleh usus. Ia akan terpinggir, terpendam dan mereput di dalam usus. Kesannya seperti fermentasi di dalam usus, suasana usus jadi berasid. Bakteria yang baik (sihat) akan dicemari dan semakin terhapus. Lapisan-lapisan flora di dalam usus semakin musnah.
Apabila usus berasid, enzim di dalam usus juga semakin musnah. Enzim adalah protein yang memecahkan molekeul-molekeul makanan. Apabila enzim semakin musnah, maka usus tidak dapat berfungsi dengan baik untuk memecahkan molekeul-molekeul dari makanan. Masalah kesihatan akan timbul !
Ada juga sukros yang terlepas memasuki saluran darah. Sukros ini akan tersangkut pada mana-mana saja tempat atau ruang di dalam tubuh. Keadaan ini akan menyebabkan sengal-sengal pada sendi tulang, otot, organ atau di mana saja sukros tersangkut. Organ-organ tubuh di mana sukros terkumpul akan menimbulkan sindrom seperti radang usus, radang jantung (heartburn), radang hati (hepatitis), gatal-gatal kulit, allergi dan kelesuan tubuh. Apabila keadaan berterusan, akibatnya akan mula terbentuk batu karang, umpamanya batu karang di dalam pundi hempedu, hati dll.
6 Mengancam Tulang
Osteoporosis. Sukros adalah salah satu penyebab utama kepada osteoporosis (rapuh tulang). Sukros sudah diketahui kosong nilainya, hanya bahan pemanis, terpaksa mengerahkan gandingan nutrien simpanan di dalam badan untuk ia dapat di serap. Keadaan begini memberi kesan buruk pada tulang dan gigi, terutama apabila kalsium dari tulang dan gigi terpaksa diambil untuk digunakan bagi membolehkan gula di serap.
Zat kalsium pula berkait rapat dengan phosphorous. Untuk membolehkan kalsium digunakan oleh sel-sel tubuh, mesti hadir zat galian phosphorous yang mencukupi di dalam darah. Tanpa nisbah yang mencukupi antara kalsium dan phosphorous, kalsium akan jadi janggal dan tidak seiring, sebaliknya boleh bertompok di dalam organ-organ tubuh dan menjadi batu karang. Oleh kerana simpanan phosphorous di dalam tubuh juga turut digunakan demi untuk menyerap sukros, lama kelamaan phosphorous juga kekurangan.
Minuman ringan pula mengandungi asid phosphorous, yang mana hanya akan meningkatkan lagi kekacauan pada kesaimbangan phosphorous di dalam tubuh. Tanpa nisbah kalsium-phosphorous yang bersesuaian di dalam darah, tubuh akan meminjam kalsium dari tulang dan gigi.
Kalsium juga adalah zat galian yang digunakan untuk menyirna asid di dalam sel tubuh. Apabila kalsium tidak mencukupi untuk menyirna asid maka tubuh bertambah asid, sisa toksid tidak dapat dinyahkan dengan sempurna.
Pengambilan sukros berlebihan akan menyebabkan hormon kortisol dikeluarkan oleh kelenjir ginjal. Pengeluaran kortisol yang berlebihan boleh menyebabkan tulang menjadi tipis dan rapuh.
Osteoporosis dan penyakit tulang yangberkaitan mampu dihindari dengan tidak mengambil sukros.
7 Mengancam Gigi
Masaalah kesihatan akan merebak sekiranya pegambilan sukros berterusan. Apatah lagi tanpa dihiraukan kadarnya.
Ketidak-saimbangan kalsium yang disebabkan oleh gula menyebabkan gigi rosak, bahkan air liur yang berasid akan menyerang lapisan luar gigi (enamel).
Sukros merubah suasana dalam mulut menjadi berasid, bahkan di mana saja sukros mengalir – di dalam perut, darah dan lain-lain tempat di dalam tubuh akan menjadi berasid.
Di dalam mulut, pH akan menurun sebaik sahaja sukros di minum. pH air liur akan menurun ke pH 4.5 untuk selama 20 minit atau lebih. Masaalah gigi pun bermula, kerana diparas pH 5.5 gula di dalam air liur akan mula meresap pada lapisan luar gigi (enamel).
Gula alami tidak mudah merosakkan gigi. Sukros yang di proses sudah kehilangan zat-zat galiannya, akan mengambil zat-zat galian dari gigi, terutamanya kalsium yang sangat diperlukan untuk mengekal kesihatan gigi. Cuba ambil gigi yang baru dicabut, rendam ia di dalam cecair sukros atau gula pasir, akan jelas kelihatan gigi tersebut akan dipenuhi lubang-lubang beberapa hari kemudian!
8 Merosakkan Hati
Hati adalah organ yang terbesar di dalam tubuh. Fungsi utama hati ialah mengeluarkan cecair hempedu dan membersihkan darah dari sebarang toksin. Di samping itu, hati menyimpan lemak glycogen untuk kegunaan tenaga ketika nanti diperlukan oleh tubuh.
Apabila sukros memasuki tubuh melalui makanan atau minuman, pengeluaran insulin pun bermula. Apabila darah dipekati gula, insulin dihasilkan untuk meransang hati membentuk triglyceride (sejenis lemak). Sebahagian dari triglycerides diguna untuk menhasilkan tenaga. Bakinya pula di hantar kepada sel-sel tubuh untuk kegunaan sebagai tenaga di masa hadapan. Dengan demikian, hati mengurangkan kepekatan gula dalam darah dan menambah simpanan glycogen di dalam hati.
Apabila terlalu banyak triglyceride yang terbentuk, ini boleh menyebabkan penyakit hati kerana terlalu dipenuhi lemak. Keadaan ini akan menyebabkan ketidak-saimbangan metabolisma lemak di dalam tubuh pada keseluruhannya, yang mana akan menyebabkan komplikasi yang berkait rapat dengan kegemukan, gendut, masalah jantung, kencing manis dan sebagainya. Fungsi hati menyirna toksin dalam darah juga turut terganggu.
9 Meruntuh Kemantapan Otot-Otot
Gemuk, gendut dan buncit dimaksudkan disini ialah 35% melebihi berat normal. Sebab utama ialah pengambilan sukros yang berlebihan. Sukros yang berlebihan di dalam tubuh akan bertukar menjadi lemak asid, kemudian menjadi triglycerides, kemudian di simpan di gedung lemak (“adipose tissue”).
Setelah sekian lama bertindak mengimbangi kestabilan tubuh disebabkan kemasukan sukros yang berlebihan, pancreas menjadi kian lemah, tidak mampu lagi bersaing mengeluarkan insulin yang mencukupi untuk mengendalikan gula. Tanpa insulin yang mencukupi, tugas pancreas untuk mengendalikan kortisol akan terjejas (kortisol adalah hormon yang dikeluarkan oleh kelenjir ginjal, dikeluarkan sebagai tindak balas kepada kadar gula yang rendah di dalam darah).
Apabila kortisol tidak terdaya dikendalikan oleh insulin, ia jadi menggila, asid amino dari otot-otot tubuh pula akan di ambil sebagai gantian. Lama kelamaan otot-otot tubuh menjadi kurang mampan, lembek “flabby”.
Kebanyakan otot-otot tubuh penderita kencing manis, otot-otot tubuh selalunya lembek “flabby” – bererti keruntuhan otot-otot.
10 Melemahkan Sistem Saraf
Sistem saraf terlibat dengan semua fungsi-fungsi tubuh. Sistem ini dalam bentuk jaringan yang menghubungi tisu-tisu saraf yang berada di merata tubuh termasuk kulit, organ-organ, mata, telinga dan lain-lain. Ia umpama jalur-jalur wayar letrik yang disaluti oleh selaput myelin menjalar keseluruh tubuh.
Myelin memastikan deria rasa dan cita dari otak disalur melalui tissu saraf keserata tissu tubuh. Sistem saraf membolehkan otak berhubung dengan organ-organ tubuh untuk melaksanakan beberapa fungsi tubuh.
Sukros yang hampa zat-zat makanan terpaksa mengambil sumber zat-zat simpanan seperti vitamin, zat galian dan enzim yang berada di dalam tubuh. Sekiranya pengambilan gula berterusan, akibatnya lebih banyak simpanan zat-zat makanan terpaksa dipergunakan untuk mengendalikan ketidak-saimbangan dan untuk memulihkan keadaan tubuh kembali ketahap normal.
Sekiranya tubuh sudah mengalami terlalu banyak kehilangan zat-zat makanan, maka tubuh tidak berdaya lagi untuk pulih ketahap normal, tidak berdaya lagi untuk menghakis atau menyirna bahan sisa toksin yang terbawa oleh gula. Tubuh jadi terlalu berasid.
Bahan-bahan sisa ini akan berkumpul bertompok dan mengalir hingga ke otak dan sistem saraf, yang mana akan menjejaskan sistem tersebut dan memungkinkan sel-sel tubuh jadi tercemar dan terhapus. Darah akan dipenuhi dengan bahan-bahan sisa toksik. Tanda-tanda keracunan toksin akan muncul.
Apabila sistem saraf terganggu, kesan-kesan sampingan ialah – kekebasan pada mana-mana anggota tubuh, penghadaman usus bermasaalah, selalu pening-pening, buang air kecil tidak lawas, lemah tenaga batin, kelesuan dan tidak bersemangat, malas pergerakan atau berolahraga, dan banyak lagi kesan-kesan negatif disegi fisikal dan psaikologi.
11 Melemahkan Sistem Kekebalan Tubuh
Sukros boleh mengancam dan merosakkan sistem kekebalan tubuh!
Banyak masaalah kesihatan timbul disebabkan oleh sukros. Organ-organ penting di dalam tubuh seperti jantung, pancreas, hati, ginjal, usus, saraf, paru-paru, tulang bahkan darah semuanya terancam dan menuju kepada kerosakan. Sistem kekebalan tubuh semakin lemah dan terjejas, tidak berdaya-tahan dari serangan dan jangkitan kuman virus, bakteria dan sebagainya.
Unsur terpenting dalam sistem kekebalan tubuh ialah sel darah putih. Tugasnya ialah mengedar darah dan mengenal-pasti bahan-bahan asing yang membahayakan kesihatan tubuh. Apabila sesuatu benda asing pada tubuh ditemui, sel-sel darah putih akan bertindak menyerang, memusnah dan membawanya keluar dari tubuh. Tugas sel-sel darah putih banyak terjejas dengan kehadiran sukros.
Vitamin C sangat diperlukan oleh sel-sel darah putih. Sel-sel darah putih memerlukan dos Vitamin C yang tinggi untuk berfungsi dengan baik. Oleh kerana proses penyerapan sukros banyak menggunakan vitamin-vitamin yang berada dalam tubuh, maka vitamin C turut digunakan. Sel-sel darah putih menjadi kelaparan kepada vitamin C. Keadaan berlarutan membuatkan sel-sel darah putih menjadi lemah. Dengan demikian, sistem kekebalan tubuh akan terjejas.
Sukros yang separuh cerna, yang berjaya memasuki saluran darah, menjadikan darah pekat. Situasi ini memperlambatkan pengaliran darah. Sel-sel darah putih tidak dapat berligar dengan lancar keserata tubuh. Akibatnya, ia tidak dapat berfungsi secara berkesan terhadap sebarang bahan toksin yang mendatangkan bahaya kepada tubuh.
Sukros menghindar dari sistem kekebalan dengan melekat pada protein, dan menjadi suatu bahan protein lain yg dinamakan “glycenated protein”. Ini membuat darah semakin bertoksin. Sistem kekebalan akan sentiasa mencuba menyerang glycenated protein ini untuk disingkirkan dari tubuh. Namun, apabila pengambilan sukros tidak pernah berhenti, malah bertubi-tubi setiap hari memasuki tubuh, lama kelamaan sistem kekebalan tubuh menjadi lemah untuk menyerang.
Sistem kekebalan tubuh akhirnya menjadi lali dengan kehadiran sukros yang tidak pernah pudar. Metabolism dalam tubuh tidak normal lagi. Sistem kekebalan mengubahsuai kepada keadaan yang tidak normal ini. Lama kelamaan, sukros tidak lagi menjadi musuh atau benda asing pada tubuh. Akibatnya, dayatahan tubuh sudah lali dan kurang sensitif pada pencemaran yang memasuki ke dalam darah, lantas terpaksa menerimanya. Kesihatan keseluruhan tubuh akan semakin merusut. Sehingga akhirnya tubuh menjadi luluh di mamah kemanisan sukros !!!
Salam ...alhamdulillah ...sangat bermanfaat informasi ni...terimakasih tuan ...
ReplyDelete